Зазвичай опалення в Україні вимикають приблизно у середині квітня / фото УНІАН

Опалювальний сезон закінчуємо достроково: як це відіб’ється на платіжках українців

17:56, 22.03.2023
10 хв.

З 22 березня деякі українські міста вже почали вимикати опалення, що на кілька тижнів раніше ніж зазвичай. УНІАН спробував розібратися, чи вдасться містам зекономити дорогоцінні енергоресурси, а українцям зменшити платіжки.

Деякі українські міста з середи почали закінчувати опалювальний сезон, відключаючи централізоване опалення в домівках українців. Для більшості громадян це означатиме зменшення "важких" платіжок за рахунок графи "Опалення" від ОСББ чи місцевого теплокомуненерго.

Попри тимчасове потепління і періодично - яскраве весняне сонечко за вікном, кінець березня в Україні у частині регіонів знову може бути прохолодним з приморозками у нічний час. Тож місцевій владі та домогосподарствам ще рано розслаблятись: при довготривалому зниженні температури опалення доведеться вмикати знову.

Крім того, централізоване відключення опалення змусить жителів багатоповерхівок використовувати потужні електроприлади, щоб зігрітися, а це створить додаткове навантаження на розстріляну рашистами національну енергетичну систему.

Відео дня

Зазвичай опалення в Україні вимикають приблизно у середині квітня. Але, цьогоріч природа вчергове продемонструвала поблажливість до воюючого за свою незалежність героїчного українського народу: вже декілька днів деякі регіони ніжаться під приємним весняним сонечком, яке прогріває повітря подекуди до 15 градусів.

Зраділі українці миттю поскидали важки куртки, теплі шапки та чоботи, натягнувши весняні пальто і туфлі. В помешканнях стає тепліше, а отже доводиться відкривати вікна, випускаючи дорогоцінне тепло.

"В Україну поступово приходить тепла весняна погода. Враховуючи прогноз погоди, у деяких регіонах можна завершувати опалювальний сезон та зекономити енергоресурси, зокрема, газ", - сказав голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

Хто і коли вимикає опалення

Кожен регіон має сам визначити початок і кінець опалювального сезону, в залежності від погодних умов. Але рішення місцевих чиновників припинити поставки тепла в домівки громадян та до соціальної інфраструктури має базуватись не на суб’єктивному відчутті, а на правилі: середньодобова температура має становити понад вісім градусів тепла протягом трьох днів поспіль.

Першопрохідниками серед українським міст стало місто Дніпро – 22 березня тут почали вимикати опалення.

"У зв‘язку з підвищенням середньодобової температури повітря у місті Дніпрі до восьми градусів опалювальний сезон з 22 березня буде завершено", - повідомив заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко.

Міський голова сусіднього міста Кам’янське (Дніпропетровська область) Андрій Білоусов також повідомив містян, що 25 березня опалення буде припинено. За його словами, відключення опалення раніше на десять днів від звичайного часу заощадить мільярди гривень для держави в особі НАК "Нафтогаз України".

У столиці місцева влада та «Київтеплоенерго» поки мовчать щодо можливих строків припинення теплопостачання / фото idenyt.dk

Проте, деякі керівники українських міст не поспішають прикручувати тепло. Наприклад, мер розташованого північніше Житомира Сергій Сухомлин зазначив, що за цей опалювальний сезон місто зекономило 15 відсотків газу за рахунок використання альтернативного палива. Тому він не вважає необхідним раніше відключати опалення, що позначиться на комфорті жителів.

"У нас є велика економія газу, ми спокійно проходимо ліміти по сезону, тому немає необхідності заздалегідь відключати опалення мешканцям міста", - пояснив Сухомлин.

Він нагадав, що минулого року, через холодну весну Житомир завершив опалювальний сезон аж у третій декаді квітня, хоча зазвичай робили це в першій декаді.

Героїчний Харків, який часто потерпає від рашистських обстрілів, планує поки відключати опалення на кілька годин на день, щоправда, такий режим буде використаний, якщо це дозволятиме відносно тепла погода.

У столиці місцева влада та "Київтеплоенерго" поки мовчать щодо можливих строків припинення теплопостачання попри теплий початок тижня. Скоріше за все, це викликано тим, що на останній тиждень березня синоптики прогнозують повернення нічних приморозків.

Ключовий фактор погоди

Попри загальну думку, що припинення опалювального сезону раніше ніж зазвичай, дозволить нашій країні, яка поки що вимушена імпортувати газ та вугілля, зекономити палива на мільярди гривень, експерти не вважають, що така вигода буде помітною.

Директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що ефект від раннього завершення опалювального сезону для національної економіки є достатньо розмитим. Бо підприємства при виробництві тепла використовують різні види палива: окрім газу - вугілля та альтернативну енергетику, доля якою стає щороку все більше.

"Оскільки різні міста і населені пункти використовують різні енергоносії для забезпечення теплопостачання та підігріву води, то не можна оцінити ефект, бо для цього потрібно знати баланс споживання енергоносіїв у кожному населеному пункті. А для того, щоб підрахувати економію коштів потрібно підрахувати ціну, за якою купувались енергоносії", - сказав експерт агентству УНІАН.

Він підкреслив, що цей опалювальний сезон не відрізняється особливою жагою місцевих чиновників зекономити енергоресурси. Просто "небесна канцелярія" в чергове схильна до України теплою погодою, яка дозволяє дочасно відключати опалення.

Попри бажання зекономити енергоресурси, якщо раптом температура повітря знову буде тривало низькою, місцеві органи влади, які вже встигли вимкнути опалення, мають знову його включити.

За словами Рябцева, якщо тривале похолодання трапляється, то приймається рішення щодо повернення теплопостачання на об’єкти соціальної інфраструктури: лікарні, дитячі садочки, школи та інше.

"Все буде залежати від того, чи будуть зливати воду із системи. Якщо ні, то повторний запуск займе добу. Але, на моїй пам’яті може один-два рази вмикали опалення. Тому, що приморозки є тимчасовими", - пояснив він.

"На початку квітня буває, що і сніг випадає, але ці два-три дні швидко змінюються потеплінням, тому навряд чи виникне потреба знову запускати опалення", - додав експерт.

Завдяки титанічній праці енергетиків, в цілому, наразі в національній енергосистемі з’явився запас потужностей /фото УНІАН, Олександр Гіманов

Зростання споживання електрики

Не секрет, що як тільки батареї стають холодними і в хаті падає температура, деякі наші родини, особливо з дітьми, намагаються підігріти помешкання, наприклад, кондиціонерами або обігрівачами, які споживають досить багато електроенергії.

Відповідно, це створює додаткове навантаження на вітчизняну енергосистему, яка відновлюється після нанесення російськими варварами десятків масованих ракетних та дронових атак по наших містах та селах.

Завдяки титанічній праці енергетиків, в цілому, наразі в національній енергосистемі з’явився запас потужностей. Тепла погода сприяє додатковому виробленню електрики сонячними електростанціями, а повінь на річках дозволяє гідроелектростанціям ефективно допомагати балансувати енергосистемі.

"Резерв потужності в цілому є, і я не думаю, що з можливим ввімкненням електричних приладів будуть проблеми. Бо там, так би мовити, "баш на баш": електроприлади включили, але і менше працюватимуть насосі, які перекачують теплоносії для опалення. Суттєвих змін в енергопостачанні не буде", - висловив думку експерт Рябцев.

Проте, через останній удар, який 9 березня рашисти нанесли по об’ектах вітчизняної інфраструктури, в деяких регіонах можуть бути проблеми з передачею електрики. Зокрема, в Житомирській та Харківській областях при зростанні споживання можуть бути застосовані стабілізаційні обмеження.

Є також декілька проблемних районів у столичній області та Києві, де також доводиться обмежувати споживання.

Зменшення платіжок

Ми та наші родини однозначно скоро відчуємо, коли батареї стають холодними. І мова іде не тільки про фізичний комфорт, але і про фінансову складову питання. Як тільки починає припікати весняне сонечко і в хатах стає трохи душно, багато громадян починають скаржитись, що місцева влада не поспішає вимикати опалення. А платити за цю затримку - споживачам.

Так, в середньому лише один тиждень опалення у березні для невеличкої квартири до 60 квадратних метрів, обходиться у триста- чотириста п’ятдесят гривень у залежності від погоди та тарифу теплопостачальника. І трохи дешевше обійдеться опалення у квітні за рахунок вищої середньої температури.

Отже, вже з 22 березня мешканці Дніпра почнуть зменшувати свої платіжки, в той час коли інші, в тому числі, столичні жителі, продовжать нарікати на місцеву владу, відкриваючи вікна над гарячою батареєю.

Звичайно, інша справа в помешканнях де є терморегулятори на радіаторах і, відповідно, індивідуальні лічильники тепла, щоб самостійно регулювати споживання. Але, на жаль, таких в Україні одиниці на відміну від європейських домогосподарств, які звикли "прикручувати" тепло, навіть виходячи на роботу. І це потрібно буде виправляти.

Частині наших громадян, яким вже на цьому тижні почнуть відключати опалення, не варто боятись можливого похолодання. Така примхлива погода буває кожної весни.

Тим, хто живе у приватних будинках, і має змогу самостійно регулювати своє споживання, варто подумати про відключення опалення на період потепління для зменшення видатків. Жителі сучасних багатоповерхівок, які споживають тільки електрику, також можуть прикрутити свої пристрої, залишивши, наприклад, тільки обігрів полу.

Після того, що всі ми пережили: надскладна зима з відключеннями світла на добу, чи більше, а інколи – без води та тепла, а ще і з постійно падаючими на наші будинки російськими ракетами та дронами, тимчасове весняне похолодання – це просто дитячі забавки.

Повірте, квітень без опалення переноситься значно легше, ніж, наприклад, жовтень перед початком опалювального сезону, бо будівлі і, в цілому, міста вже прогріті і повільніше охолоджуються. Також ми за цю драматичну зиму вигадали чимало хитрощів, як треба зігріватись. Але, ж більше за все грітиме солодке відчуття очікування весни, тепла, скорого цвітіння природи і, звичайно, наближення нашої Перемоги. Темрява і різна нечисть відступають з нашої української землі. І цього не змінити.

Ганна Бредіхіна

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся