Німецький нафтогазовий гігант запідозрили в поставках пального для армії РФ - розслідування

Global Witness не наполягає на прямому зв'язку між родовищами Wintershall та російським ланцюжком військових поставок, проте вважає, що виявлені зв'язки заслуговують на подальше вивчення.

На тлі масових антиросійських санкцій, введених у зв'язку з вторгненням РФ в Україну не виключено, що родовища німецької нафтогазової компанії Wintershall в її спільних з "Газпромом" підприємствах постачають паливо для російської армії.

Як зазначається в спільному розслідуванні Global Witness та Radio Free Europe (RFE), у листопаді 2022 року та січні 2023 року німецькі ЗМІ стверджували, що з газового конденсату Wintershall могло вироблятися пальне, яке Росія використовувала для бомбардувань України.

Global Witness не наполягає на прямому зв'язку між родовищами спільного підприємства Wintershall і російським ланцюжком військових поставок. Проте, як зазначається в матеріалі, виявлені зв'язки заслуговують на подальше вивчення.

У 2014 році, після вторгнення Росії в Крим, Wintershall заявив про зближення з "Газпромом".

Попри спростування Wintershall, в розслідуванні розкриті дані про залізничні вантажні перевезення, які розкривають ланцюги поставок, що з'єднують сибірські газові родовища Wintershall з російською армією.

Як йдеться в матеріалі, газовий конденсат з родовищ Wintershall в Західному Сибіру живить нафтопереробний завод в Салаваті, що відправляє дизель російським військовим постачальникам.

"Одержувачами цього дизеля є постачальники військової частини Федеральної служби охорони (ФСО), що відповідає за особисту охорону Володимира Путіна", – йдеться в матеріалі.

НПЗ в Салаваті управляється дочірньою компанією "Газпрому" під назвою "Газпром Нафтохім Салават".

У Wintershall є кілька спільних підприємств в Росії з російським "Газпромом", в тому числі "Ачімгаз" та "Ахім Девелопмент". 

Наприкінці 2022 року Wintershall підтвердив, що газовий конденсат відправляється з Ачімова в дочірню компанію "Газпрому" "Газпром переробка".

Як йдеться в матеріалі, за кілька місяців до вторгнення в Україну Росія схвалила різні дизельні продукти Салавату для військового використання. В цей же час різко зросли залізничні поставки палива зі станції біля Салавата в прикордонні з Україною регіони. Вони тривали протягом усього часу з початку війни і знову різко зросли наприкінці 2022 року.

Аналіз російських державних закупівель показує, що Салаватський НПЗ у 2022 році відправляв дизпаливо безпосередньо компаніям, які мають історію військових контрактів.

Global Witness спростовує дані заяви.

Війна в Україні та Wintershall

24 лютого 2021 року німецька нафтогазова компанія Wintershall Dea припинила фінансування "Північного потоку-2".

5 листопада 2022 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Wintershall Dea постачає "Газпрому" газовий конденсат.

24 січня 2023 року повідомлялося про те, що "Газпром" спустошив рахунки найбільшої нафтогазової компанії Німеччини. Майже 2 мільярди євро готівки Wintershall зникли.

Вас також можуть зацікавити новини: