Путін досяг дна: російську нафту продають вдвічі дешевше за світові ціни

Різке падіння ціни може підштовхнути Москву до скорочення видобутку палива.

На тлі нафтового ембарго, ціна на російську нафту впала набагато нижче за  ліміт, встановлений країнами ЄС і G7.

Як повідомляє Bloomberg, в порту Приморська на Балтійському морі нафта марки Urals 9 січня торгувалася за ціною $ 37,8 за барель, в той час, як світовий еталонний сорт Brent продавався за $78,57.

Як йдеться в матеріалі, різке падіння ціни може підштовхнути Москву до скорочення видобутку палива.

Війна в Україні та ситуація з нафтою:

3 грудня 2022 року Рада Європейського Союзу ухвалив рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується з Росії, на рівні 60 доларів США за барель.

5 грудня 2022 року нафтові санкції ЄС проти Росії набули чинності.

Стеля цін означає, що з 5 грудня 27 країн Євросоюзу, Великобританія, США, Канада, Японія і Австралія будуть надавати послуги, пов'язані з російською танкерною нафтою, тільки в тому випадку, якщо її закупили за встановленою граничною ціною або нижче. З 5 лютого 2023 року буде також заборонена закупівля російських нафтопродуктів.

6 грудня 2022 року віце-прем'єр РФ Олександр Новак заявив про те, що країна-агресор планує створити і запустити механізм, який заборонить російським компаніям торгувати нафтою з країнами в рамках цінової стелі.

9 грудня 2022 року стало відомо про те, що Росія розглядає можливість скорочення видобутку нафти в якості одного із заходів у відповідь на рішення західних країн про введення стелі цін на нафту.

26 грудня 2022 року країна-агресор заявила про плани зменшити вплив ембарго шляхом збільшення експорту сирої нафти.

Вас також можуть зацікавити новини: