Трубопровідна інфраструктура, яка качала нафту до України, практично знищена / фото УНІАН

За останні тижні трубопровідна інфраструктура, яка качала нафту до України, практично знищена через російські обстріли. Крім того, від бомбардувань потерпає припортова інфраструктура, через що в Україні може виникнути "легкий дефіцит пального".

"Трубопровідний шлях постачання пального був знищений кілька тижнів тому. Чомусь це замовчується, але нафтова інфраструктура дуже сильно постраждала за останні два тижні", - розповів в інтерв’ю УНІАН засновник мережі АЗС "Прайм" Дмитро Льоушкін.

Так, за його словами, зокрема знищено трубу в селищі міського типу Смига - це колишня "труба Медведчука", яка качала ресурс з Угорщини до Рівненської області. Там була дуже велика пожежа.

Відео дня

Також, через обстріли росіян постраждала інфраструктура Дунайських портів. Таким чином, в нас може залишитися переважно лише автомобільне постачання палива, яке трохи дороговартісніше і не таке пропускне. Через це, можливо, виникне легкий дефіцит пального у країні. 

"Кризи не буде, в жодному разі. Але ціни зростуть, оскільки ми не можемо сказати, що на 100 відсотків готові забезпечувати себе лише автомобільним транспортом", - уточнив засновник мережі АЗС "Прайм".

Ситуація з пальним в Україні - останні новини

З 1 липня в Україні повернули податок на додану вартість (ПДВ) на пальне обсягом 20%, який з березня 2022 року сплачувався на рівні 7%. Крім того, почали діяти довоєнні ставки акцизів. Так, на бензин - 213,5 євро/1000 літрів, на ДП - 139,5 євро/1000 літрів, на автогаз - 52 євро/1000 літрів.

Повернення довоєнного оподаткування спровокувало сплеск корупції на АЗС. Через зростання собівартості пального, деякі заправні станції почали обходити сплату високого ПДВ, торгуючи пальним без видачі чеку. 

Загалом, з повернення довоєнних податків ціни на пальне суттєво зросли. Наприклад, з липня по сьогодні ціна бензину марки А-95 в середньому по країни зросла з 44,85 грн за літр до 53,27 грн за літр (+8,42 грн).

За словами українських експертів, через те, що світова ціна на нафту сягнула 90 доларів за барель, ціни на бензин та дизель на наших АЗС до кінця року зростуть ще на 5 гривень. Зараз нафта марки Brent коштує 91 долар за барель.

Вас також можуть зацікавити новини: