У США позитивно оцінили результати цінових обмежень російської нафти

Наразі РФ скорочує видобуток нафти.

Цінові обмеження, які мали змусити Росію продавати свою нафту та нафтопродукти за меншою вартістю, працюють добре.

Про це заявив спеціальний координатор президента США з міжнародних енергетичних питань Амос Хохштейн, пише Reuters .

"Я думаю, краса цього процесу в тому, що він працює і що російська нафта і російські товари торгуються нижче за граничну ціну", - зазначив Хохштейн у кулуарах енергетичної конференції в Х'юстоні.

Зазначається, що у відповідь на санкції Росія, яка виробляє близько 10% світових запасів нафти, вирішила скоротити видобуток на 500 тисяч барелів на день - це близько 5% її видобутку. Хохштейн пояснив, що це мало вплинуло на ціну російської нафти. 

За словами координатора, Штати були раді бачити, що постачання російської нафти і палива йдуть до країн, на які не діють санкції щодо імпорту, поки ціна на них нижча за встановлену межу.

"Я не знаю, чому Росія скорочує виробництво. Я думаю, що ціна не так сильно зросла. Ми хочемо переконатися, що російські барелі є на ринку і торгуються з дисконтом", - сказав він.

Санкції проти російської нафти

5 грудня 2022 року набули чинності санкції проти російської нафти. Союзники України ввели стелю цін на нафту в 60 доларів за барель.

У відповідь на це президент РФ Володимир Путін з 1 лютого 2023 року заборонив експорт нафти за ціновою стелею.

Вже 5 лютого набула чинності заборона на закупівлю нафтопродуктів з РФ

1 березня 2023 року Росія визнала, що від початку війни в Україні нафта впала в ціні вдвічі, а втрата видобутку нафти неминуча.

За оцінкою аналітиків, цього року РФ втратить 50% своїх річних доходів від експорту нафти та газу. 

Вас також можуть зацікавити новини: