Морква подорожчала в Україні через суттєве скорочення виробництва, поділилися експерти / фото depositphotos.com

Наразі морква надходить від українських виробників у продаж по 17-22 грн/кг, що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше.

Про це повідомили експерти аналітичної платформи EastFruit.

За їхніми словами, дощова погода, що зберігається майже на всій території України, не дозволяє виробникам продовжити збирання овочів, у тому числі й моркви, що сприяє подальшому зростанню цін на ці коренеплоди. Ця ситуація є нетиповою, оскільки у вересні, як правило, пропозиція української овочевої продукції на ринку досягає своїх максимальних значень, а ціни залишаються досить низькими.

Відео дня

Високі ціни на моркву ключові гравці ринку пов’язують із суттєвим скороченням виробництва цього коренеплоду в Україні цього сезону. Як підсумок, на цей час більшість фермерів уже заявили про рішення закладати якісну продукцію на зберігання, через що пропозиція її на ринку дещо скоротилася.

Зазначається, що сьогодні морква в Україні вже коштує в середньому в 3,2 раза дорожче, ніж у другій половині вересня 2021 року.

Зростання цін в Україні - це треба знати

Як повідомляв УНІАН, за півроку повномасштабної війни РФ проти України вартість борщового набору зросла на 27%. Зокрема, один з інгредієнтів страви, морква, у середньому подорожчала на 48%.

13 вересня Кабмін підтримав проект держбюджету України на наступний рік. У макроекономічному прогнозі Міністерства економіки йдеться, що індекс споживчих цін сягне позначки 30,6%, а курс долара становитиме 50 гривень.

Експерти вважають, що теоретично такий сценарій Кабміну може втілитися у життя.

Вас також можуть зацікавити новини: