Мільйони українців були змушені виїхати за кордон через війну / фото УНІАН

Нове життя за кордоном: як українські біженці влаштовують особисті фінанси

13:46, 31.03.2022
9 хв.

Мільйони українців були змушені виїхати за кордон через війну і зразу стикнулися з проблемою використання та зберігання власних фінансів. УНІАН розбирався, як краще оплачувати потреби за кордоном та в чому недоліки вивезення готівкової гривні.

Через криваву війну російської орди з України виїхали мільйони людей. Вони опинилися в незнайомих країнах, і одне з перших питань, що постали перед ними: як розраховуватися за товари та послуги, як обміняти валюту та зберігати заощадження.

Адже ці драматичні поїздки дуже відрізняються від приємних, заздалегідь спланованих туристичних подорожей, які залишилися в старому довоєнному житті. Зараз люди, які в паніці під кулями та бомбами виїжджали з країни, не завжди могли тверезо розпланувати свої фінанси.

На початку війни багато людей кинулися знімати готівку, адже не розуміли, чи буде працювати банківська система, чи зможуть вони отримати свої кошти з карток. І ті, хто потім поїхав за кордон, могли пошкодувати про це.

Відео дня

У перший день війни Національний банк оперативно ухвалив постанову щодо роботи банківської системи, яка передбачала певні обмеження, але вони не були критичними. Так, ліміт зняття коштів з картки на добу складає 100 тисяч гривень. Ця сума є більш ніж достатньою для забезпечення щоденних потреб. Та при цьому не було жодних обмежень на безготівкові розрахунки, тому люди могли і можуть вільно розплачуватися банківськими картками усюди, де є платіжний термінал.

Українці можуть розплачуватися банківськими картками усюди, де є термінал / фото ua.depositphotos.com

У Нацбанку закликали українців не вивозити за кордон готівкову гривню, адже її курс у місцевих обмінниках сильно занижений.

Як зазначив заступник голови НБУ Олексій Шабан, за кордоном найкраще платити безготівково.

"Якщо ви ще не перетнули кордон і в руках маєте значну суму готівкової гривні, я рекомендую і закликаю звернутися до найближчого відділення банку на території України, поповніть свою картку і сплачуйте закордоном свої покупки карткою. Жодних обмежень ні за сумою сплати, ні за країною немає", - підкреслив він.

Курсові сюрпризи

Крім того, що курс гривні є сильно заниженим, чому сприяє і великий потік біженців, нашу національну валюту може бути дуже складно обміняти взагалі. Адже гривня не є вільно конвертованою валютою, і навіть в мирний час могли бути проблеми з її обміном на місцеву валюту у інших країнах.

Як розповіла голова Ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, багато людей стикнулися з тим, що в сусідніх країнах за 100 тисяч гривень пропонували 1600-1800 доларів, при тому, що насправді це мала бути сума у 3500 доларів.

"Тому НБУ звернувся до регуляторів, ми звернулися до регуляторів асоціацій, банків. І зараз в Польщі, Румунії, Молдові, Словаччині та в інших країнах банки-агенти приймають гривню. Наприклад, в Польщі, коли українці починали намагатися обміняти, курс був 120 гривень за один злотий, зараз це 14 гривень", - сказала Коробкова під час круглого столу.

Українці в Польщі можуть обміняти українські гривні на польські злоті / фото ua.depositphotos.com

Національний банк України та Національний банк Польщі уклали угоду, що дає можливість українцям, які перебувають у Польщі, здійснювати обмін української гривні на польські злоті. Угода набрала чинності з 25 березня.

Тепер українці можуть звернутися до окремих відділень банків Польщі для обміну готівкової гривні на польські злоті. Курс обміну буде максимально наближеним до офіційного. За цим механізмом громадяни України зможуть обміняти загалом до 10 тисяч гривень готівкою на одну особу. Польські банки прийматимуть банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень.

Національний банк Польщі купуватиме у комерційних банків Польщі готівкову гривню, отриману в результаті продажу громадянами України, для подальшого обміну з Національним банком України за тим самим курсом. Для допомоги українцям наш Нацбанк готовий викупити у Національного банку Польщі готівкову гривню на суму до 10 млрд гривень. Все це важливо, тому що у дружній Польщі зараз знаходиться найбільше наших біженців.

Національний банк Польщі купуватиме у комерційних польських банків готівкову гривню / фото ua.depositphotos.com

Інша проблема, з якою можуть стикнутися українці при вивезенні готівки (не тільки в гривні), є ліміт на вивезення не більше ніж 10 тисяч євро в еквіваленті без підтверджуючих документів. На початку березня НБУ скасував необхідність надавати підтверджуючі документи при вивезенні валютних цінностей, але 14 березня знову повернув цю норму.

Слід зауважити, що обмеження суми передбачене на одну особу, тому при виїзді, наприклад, матері з дітьми можна вивезти без документів по 10 тис. євро на кожного члена родини, включаючи дітей. Враховуючи те, що багато людей виїжджають з усіма заощадженнями, рятуючись від війни, мало хто матиме змогу отримати довідку про походження коштів.

Власний досвід

УНІАН поспілкувався з українкою Катериною, яка з дітьми виїхала з України. Шлях сім’ї лежить до Великобританії через Польщу і Німеччину, де наразі вони очікують на британську візу.

За словами Катерини, через сумбурний від’їзд були певні проблеми з обміном валюти, адже знайомі, які виїжджали раніше, порадили обміняти гривні або покласти гроші на картку.

"На початку березня у Львові ми змогли обміняти трохи гривень на долари по дуже невигідному курсу – 43 грн/дол. На карту не було можливості покласти гроші - всі відділення банків були зачинені в районі, де ми зупинились. З готівкою потім у нас виникли проблеми, адже в Польщі - злоті, в Німеччині, де ми чекаємо на візу, - євро. А в Британії - фунти. Долари не знадобились", - каже жінка.

За її словами, починаючи від українсько-польського кордону, розрахуватись гривнями неможливо. Деякі українці казали, що десь в Берліні працює відділення, яке обмінює гривні, але за дуже невигідним курсом. При цьому карткою українського банку можна розрахуватися без проблем усюди, де приймають безготівкову оплату.

"Розрахунок без проблем приймають всюди, можна будь-де розрахуватись. Конвертують по курсу майже 33 грн/євро", - розповіла Катерина.

Карткою українського банку можна розрахуватися без проблем усюди / фото ua.depositphotos.com

Робити ставку на безготівкові розрахунки радять усі банкіри, адже це безпрограшний варіант для платежів за кордоном. При плануванні від’їзду слід поповнити гривнями свою банківську картку, і далі при оплаті буде відбуватися автоматична конвертація за найбільш вигідним курсом.

В умовах війни це є і питанням безпеки, адже доїхати до українського кордону з Євросоюзом із усіма заощадженнями може бути ризиковано.

Беззаперечні переваги банківських карток

Великим плюсом стало те, що деякі провідні українські банки продовжили термін дії карток, тому громадяни, у яких добігає кінця строк дії картки, вказаний на пластику, зможуть користуватися ними ще кілька місяців.

За словами радника заступника голови правління з роздрібного бізнесу банку ПУМБ Дмитра Коваля, якщо в такому випадку за кордоном трапиться ситуація відмови у проведенні платежу, то вона може виникати на рівні банку-еквайра або на POS-терміналі.

"Якщо ви картку даєте співробітнику магазину, і він бачить, що вона вже не дійсна, він може відмовитися проводити цю операцію. В такому випадку зі співробітниками магазину краще домовлятися і просити все одно провести транзакцію", – порадив Коваль.

Окрім оплати безпосередньо пластиковою карткою, багато українців вже звикли користуватися електронними гаманцями Apple Pay та Google Pay. Це проста можливість підв’язати всі свої рахунки до смартфону і розраховуватися просто в інтернеті за онлайн-купівлі чи безпосередньо смартфонами та смарт-годинниками, які мають модуль NFC. Така можливість безконтактної оплати є зручною та безпечною, оскільки знижується ризик загубити картку.

Українці звикли користуватися електронними гаманцями Apple Pay і Google Pay / фото ua.depositphotos.com

Таким чином, використання безготівкових розрахунків є найкращим виходом для українців за кордоном з точку зору зручності та безпеки, адже вивезення готівки у національній валюті може стати проблемою.

"Картки - це наша абсолютна рекомендація. Більшість клієнтів мислять, що треба валюту покласти на картки – цього не потрібно, ми рекомендуємо гривні класти на картки, адже конвертація відбувається при розрахунках без проблем. І курс краще, ніж люди міняють на чорному ринку в Україні. Тому клієнти мають переваги, користуючись картками - кращий курс, не треба бігати шукати обмінники", - наголосив заступник голови правління "ТАСкомбанку" Артур Муравицький.

Регулятор та банкіри сходяться у рекомендації українцям поповнити картки перед виїздом за кордон, аби не створювати собі зайвий головний біль у пошуку обмінників, не втратити частину коштів через невигідний курс та взагалі не втратити гроші при їх перевезенні.

Слід також користуватися тільки особистими картками, оформленими на власне ім’я. Нерідко родичі передають свої картки членам родини, які виїжджають за кордон. Знаючи ПІН-код, ними можна користуватися, але у випадку проблем із карткою, її блокування, людина не зможе відновити її, бо не є власником. Тому кращим виходом тут буде переведення коштів на особисту картку того, хто виїжджає.

Варто сподіватися, що вже скоро українці зможуть повернутися додому і облаштовувати власні фінанси вже в Україні, піднімаючи національну та сімейну економіку. І ці часи не за горами.

Катерина Жирій

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся