Законопроект призупиняє ліміт запозичень федерального уряду до 1 січня 2025 року / фото ua.depositphotos.com

Палата представників США схвалила законопроект про призупинення стелі держборгу у розмірі 31,4 трлн дол. Рішення було ухвалено за підтримки більшості як демократів, так і республіканців.

Як повідомляє Reuters, законопроект призупиняє ліміт запозичень федерального уряду до 1 січня 2025 року. Як йдеться в матеріалі, цей термін дозволить Байдену і Конгресу відкласти політично ризиковане питання до президентських виборів у листопаді 2024 року.

"Ця угода є гарною новиною для американського народу і американської економіки... Я закликаю Сенат ухвалити його якомога швидше, щоб я міг підписати його як закон", - зазначив президент США Джозеф Байден

Відео дня

Законопроект також обмежить деякі державні витрати протягом наступних двох років, прискорить процес отримання дозволів на певні енергетичні проекти, поверне невикористані кошти, виділені на боротьбу з COVID-19, і розширить вимоги до роботи в рамках програм продовольчої допомоги, включивши в них додаткових реципієнтів.

Ризик дефолту в США

Станом на середину квітня 2023 року вперше за 12 років ризики, що США не заплатять за боргами виросли до максимуму.

Міністр фінансів Джанет Йеллен 16 травня заявляла, що у США можуть закінчитися гроші для оплати своїх рахунків до 1 червня, якщо Конгрес не підніме або не призупинить ліміт боргу. Але 27 травня Мінфін США посунув крайній термін для підвищення ліміту державного боргу на 5 червня.

Станом на 28 травня 2023 року Білий дім та переговорники Республіканської партії досягли попередньої угоди, щоб підняти стелю боргу США і запобігти дефолту, який загрожував потрясіннями в глобальній економіці. Повідомлялося, що збільшення межі боргу має бути завершено до 5 червня, щоб уникнути історичного дефолту США.

Вас також можуть зацікавити новини: