Національний банк України екстрено прийняв постанову щодо роботи банківської системи та валютного ринку в умовах воєнного стану / фото УНІАН, Максим Поліщук

Як банки допомагають вистояти економіці та громадянам у часи війни

14:17, 21.03.2022
9 хв.

У часи кривавої війни українцям вкрай важливо мати змогу здійснювати грошові платежі для підтримки свого існування та допомоги захисникам. УНІАН розбирався, як працює банківська система у нинішніх складних реаліях.

Розпочата 24 лютого підла війна Росії проти України паралізувала звичайне життя всіх нас. Це був шок для різних сфер. І в нових реаліях було необхідно швидко пристосуватися до драматичних змін.

Зокрема, це було важливо зробити у фінансовій сфері, щоб українці могли в умовах війни оперувати своїми фінансами і не опинитися у пастці. Для цього вже 24 лютого Національний банк України екстрено прийняв постанову щодо роботи банківської системи та валютного ринку в умовах воєнного стану.

Ця постанова, зокрема, обмежила зняття готівки сумою у 100 тис. грн на день, що є більш ніж достатнім обсягом коштів для проживання, зафіксувала валютний курс на рівні 29,25 грн/дол., а також заборонила видачу коштів в іноземній валюті і купівлю валюти. При цьому забезпечувалася безперебійна робота банків в умовах відсутності загрози життю населення, а безготівкові розрахунки здійснювалися без будь-яких обмежень.

Відео дня

Оперативна реакція та дії регулятора дали свої плоди: наразі національна банківська система працює в звичайному режимі, люди мають змогу здійснювати платежі та отримувати кошти на свої рахунки.

Важливою в нинішніх умовах є можливість здійснювати саме безготівкові розрахунки, аби своїм життям і здоров’ям не ризикували ані люди в пошуках працюючих банкоматів, ані працівники банків, які мають підкріплювати банкомати грошима.

На початку війни частина недобросовісних продавців у деяких регіонах вимагала від людей лише готівку, створюючи немало проблем із придбанням життєво необхідних товарів. На це звернули увагу як регулятор, так і представники влади, які закликали припинити цю практику і не наражати людей на небезпеку.

"Не приймати платіжні картки зараз – це щонайменше непатріотичний крок, якому немає жодного виправдання. Особливо сьогодні, коли Україна демонструє світові безпрецедентний приклад героїзму, мужності і єдності перед обличчям зла", - сказав голова НБУ Кирило Шевченко.

Голова парламентського фінансового комітету Данило Гетманцев закликав громадян повідомляти про випадки відмови у розрахунку через термінали. Завдяки цій практиці недобросовісних продавців стало значно менше.

Корисною новацією стала можливість українцям знімати готівку просто на касах магазинів великих торговельних мереж та АЗС: до 6 тис. грн можна зняти просто під час покупок. Таким чином, хоч якось спрощується повсякденне життя українців в нинішніх надскладних умовах.

Важливим рішенням було введення кредитних канікул / фото ua.depositphotos.com

Допомога банків

Українські банки з перших днів війни також долучилися до полегшення існування громадян. Якщо спочатку деякі фінустанови заблокували людям кредитні ліміти, то потім більшість із них все ж прийняли рішення відновити можливість користування кредитними грошима.

Важливим рішенням було введення кредитних канікул, які деякі банки впровадили на найближчі кілька місяців. Вони передбачають відсутність обов’язкових платежів, які зазвичай громадяни повинні вносити щомісячно, також скасовуються відсотки за використання кредитного ліміту. Крім цього, існує можливість і зняття кредитних коштів без комісії, яка раніше складала досить значний відсоток.

Звісно, пільгові умови змінюються від банку до банку, але переважна більшість фінансових установ запропонувала своїм клієнтам ті чи інші послаблення.

Найбільші банки ввели пільги і для торговельних підприємств, скасувавши комісії за прийом безготівкових платежів. Таким чином, банки закликали бізнес на час воєнного стану зробити пріоритетом безготівкову оплату товарів банківськими картками.

З усіма новаціями та пільгами стабільність роботи банківської системи стала запорукою відносного спокою для українців у цій важливій сфері нашого життя.

Як зазначив заступник голови Ради НБУ Василь Фурман, банківська система України в умовах війни є ліквідною і працює стабільно.

"Банківська система, як наші воїни на фронті, - тримає фінансову оборону. З перших днів війни НБУ прийняв нормативно-правові документи про роботу банківської системи в умовах війни, і це дало можливість сьогодні забезпечити стабільну роботи банківської системи. Є особливості роботи банків там, де війна, але на Західній Україні майже 100 відсотків банків працює", - сказав Фурман.

Він зазначив, що під час війни залишки коштів громадян у банківській системі збільшилися на 16 відсотків. Кошти юридичних осіб незначно зменшилися, адже деякі підприємства заплатили податки, заробітну плату працівникам наперед, а ще багато не працюють.

Також Фурман наголосив, що Нацбанк діє правильно, не допустивши значної девальвації національної валюти, і для цього існує сильна фінансова підтримка – золотовалютні резерви держави, які нараз складають 27,5 млрд доларів.

Попри все, українські банки демонструють стабільність в умовах воєнного часу. Чого не скажеш про банківську систему країни-агресора. Впровадження санкцій у фінансовій сфері вже боляче вдарило по росіянам. Так, Mastercard та Visa заблокували доступ до платіжної системи кільком російським банкам, найбільші банки відключені від системи SWIFT, а банківські перекази за кордон фізичними особами обмежили сумою в розмірі 5 тис. доларів на місяць. Крім цього, купівля іноземної валюти також заборонена. Ну і вишенька на торті – відбулося відключення від Apple Pay та Google Pay.

Таким чином, поки українцям в умовах війни максимально спрощують доступ до банківських послуг та надають пільги, росіян відкидають на кілька десятиліть назад, ізолюючи від сучасних фінансових можливостей.

На минулому тижні майже в половині регіонів працювало понад 90 відсотків відділень системно важливих банків / фото Олександр Синиця

Стабільність системи у важкі часи

За словами голови департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталія Ваврищука, національна банківська система успішно адаптувалася до роботи в умовах воєнного часу та продовжує функціонувати відносно добре.

"Банки мають ефективні плани безперервної діяльності та плани відновлення, що допомагає їм продовжувати операційну діяльність у тих регіонах, де не проходять активні бойові дії. Досвід віддаленої роботи в періоди ковідних локдаунів виявився корисним для банків", - зазначив аналітик. 

За його словами, у тих регіонах, де перебуває російська армія або є ризик її вторгнення, більшість відділень банків зачинені. Проте на минулому тижні майже в половині регіонів працювало понад 90 відсотків відділень системно важливих банків.

Ваврищук зазначає, що банківський сектор залишається ліквідним як у гривні, так і в іноземній валюті - гривневі кошти фізичних осіб у банках виросли на 16 відсотків завдяки виплатам зарплат та соціальних платежів. Водночас витрати домогосподарств та зняття ними готівки суттєво знизилися під час війни.

"Проте в майбутньому не можна виключати, що чисті відтоки коштів із банків зростуть. Надходження на рахунки клієнтів будуть зменшуватися через суттєве зниження ділової активності та зростання безробіття. Банки можуть використовувати стандартні доступні інструменти рефінансування, забезпечені урядовими цінними паперами", - сказав аналітик.

За його словами, з точки зору фінансового результату банки неодмінно зіткнуться з дуже серйозними викликами. Комісійні доходи дуже різко впали від початку війни через зниження ділової активності та обсягів платежів. Процентні доходи також помітно скоротяться через впровадження банками кредитних канікул, які подекуди дають змогу позичальникам платити лише символічні проценти.

"Можна з великою достовірністю стверджувати, що навіть у разі швидкого закінчення війни банки змушені будуть визнати суттєві збитки від втрати матеріальних активів та від знецінення кредитного портфелю. Ці збитки з’їдатимуть капітал банків. Ми очікуємо, що більшість банків, у тому числі системно важливих, матимуть від’ємний капітал наприкінці 2022 року. У майбутньому воєнні репарації від Росії можуть стати одним із джерел капіталізації банків", - прогнозує Ваврищук.

Очевидно, що регулятор та банківська система продемонстрували швидку реакцію на жахливі події, забезпечивши українцям хоча б якусь фінансову стабільність. Громадяни можуть оплачувати свої покупки, знімати готівку та переказувати кошти. А також підтримувати Збройні Сили України та волонтерів, що зараз надважливо.

Національний банк відкрив єдиний рахунок для потреб ЗСУ, а також рахунок Міністерству соціальної політики для гуманітарних цілей. Українці та небайдужі іноземці вже переказали більше 12 млрд грн і необхідно продовжувати підтримку такими ж темпами, наближаючи перемогу усіма силами.

Катерина Жирій

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся