Чекліст інвестицій в нерухомість: як правильно обрати новобудову

08:30, 23.02.2022
6 хв. НК

Розповідаємо на прикладі ЖК Creator City, на які ключові критерії треба звернути увагу, аби не помилитися під час вибору первинного житла.

Вкладення коштів у квадратні метри десятиліттями залишається найпоширенішим шляхом інвестування в Україні. Пояснюється це доволі прозаїчно: купівля нерухомості на етапі будівництва є одним з найбільш простих і зрозумілих, а головніше, ефективних способів примноження статків. Адже, приміром, в українській столиці житло щороку тільки додає в ціні. Особливо це помітно стало за останні 12 місяців: після карантинної стагнації 2020-го середня вартість квадратного метра в пересічній київській новобудові одразу зросла майже на 30%. Що, звісно, не могло не позначитися на рівні інтересу до такого роду інвестицій.

Разом з тим популярність вкладень в нерухомість зумовлена і відсутністю сильної конкуренції. Банківські депозити, які роками були головною альтернативою, сьогодні викликають хіба що сумну посмішку. Якщо мікроскопічні проценти валютних депозитів можна вважати бодай послугою безкоштовного зберігання, із гривнею все ще гірше. Дохідність вкладень у національній валюті і так завжди була не надто високою, але після зниження облікової ставки НБУ такі депозити стали зовсім невигідними.

При цьому інвестиції – це завжди ризик, і чим більшою буде перспектива доходності, тим вищий і шанс помилитися. З боку банківської системи єдина загроза для вкладника – це здебільшого новий банкопад на кшталт того, що спостерігався у 2014-2015 роках. Адже у підсумку незалежно від кількості вкладів і суми накопичень можна залишитись лише з гарантованими державою 200 тисячами гривень.

Відео дня

Інвестиції у нерухомість, які пропонують куди більш привабливі умови, передбачають і зовсім інший рівень ризиків. Завжди існує загроза помилки: невірно спрогнозувати прибутковість, обрати малоперспективну новобудову або взагалі натрапити на недобросовісного забудовника та залишитися з недобудованим житлом.

Аби звести подібні ризики до мінімуму, радимо ознайомитися зі стислим чеклістом, складеним разом із житловим комплексом Creator City, що зводиться на столичній Лук’янівці компанією "Креатор-Буд". В ньому розповідаємо про найголовніші критерії, на які обов’язково треба звернути увагу під час вибору нерухомості для інвестицій.

Чекліст інвестицій в нерухомість: як правильно обрати новобудову

Місце розташування

Локація для нового житлового комплексу – це альфа і омега, той самий критерій, який впливає майже на все. На ціну квадратного метра, на формат і клас житла, архітектурні та концептуальні рішення. І в тому числі на затребуваність майбутньої нерухомості – аби бути привабливим, новий проект повинен мати розвинене міське оточення.

Creator City, що зводиться в престижному Шевченківському районі Києва, має чим похвалитися. В пішій досяжності його мешканці отримують дві станції метро, три великих парки, три школи і три дитсадка, чотири медзаклади, супермаркети – все необхідне для того, аби не витрачати зайвого часу на побутові клопоти.

Важливою особливістю місця розташування є і видові характеристики житла. Особливо у нових постковідних умовах зі сталим трендом на віддалену роботу з дому. Мешканці новобудови від "Креатор-Буд" зі своїх вікон бачитимуть власну зелену зону з водоймою, доглянутий внутрішній простір ЖК, а також приємну архітектуру та затишні дворики колоритного історичного мікрорайону.

Чекліст інвестицій в нерухомість: як правильно обрати новобудову

Власна інфраструктура

Втім, лише розвиненого міського середовища для нових проектів, особливо масштабних, недостатньо. Сучасний комплекс квартальної забудови має самостійно забезпечувати своїх мешканців всіма необхідними об’єктами, формуючи свою інфраструктуру "нульового кілометра". І для потенційного інвестора цей момент надважливий, адже поява кожного такого об’єкту додаватиме вартості як ЖК загалом, так і конкретному вкладенню у ньому.

Головним елементом публічного середовища Creator City стане вже згадана зелена зона – власний парк площею 2 га, розташований між двома умовними кварталами комплексу. На його території розташується став з мостами та оглядовою терасою, різнопланові функціональні та тематичні зони. Під інші інфраструктурні об’єкти відведені перші поверхи будинків та простір стилобатів. Окрім магазинів, кафе та сервісів на загальній площі майже 16 тисяч м2 також з’являться спортивний комплекс з басейном, дитсадок і медичний центр. А для автовласників передбачений підземний паркінг на понад 1,2 тисячі місць.

Чекліст інвестицій в нерухомість: як правильно обрати новобудову

Інвестиційна привабливість

Ключова особливість вкладень у нерухомість полягає в тому, що капіталізація інвестиції в будинок, що зводиться, зростає пропорційно готовності проекту. Найбільш прибутковими будуть вкладення на стартових етапах: тоді у своїх розрахунках варто орієнтуватися на динаміку зміни цін у інших новобудовах того ж класу і формату в межах району. Якщо ж інвестувати не у котлован, то приблизну зміну вартості можна простежити безпосередньо у обраному ЖК.

В лютому 2021-го ціна у Creator City стартувала від 1 125 доларів за квадратний метр. Сьогодні, вже після введення першого будинку в експлуатацію та присвоєння йому поштової адреси, мінімальна вартість метра в комплексі складає вже 1 620 доларів. У стільки він обійдеться у двокімнатній квартирі в другому будинку. Відтак за період, коли в середньому по Києву ціна зросла на 30%, у ЖК від "Креатор-Буд" вона додала одразу 44%.

Репутація девелопера та терміни будівництва

Та навіть найперспективніший з інвестиційної точки зору проект нічого не буде вартий, якщо за нього відповідатиме недобросовісний забудовник. Тому важливо вивчати репутацію девелопера та довіряти лише тому, у кому ви будете повністю впевнені.

І після падіння таких колосів як "Укрбуд" і "Аркада" одним з найважливіших маркерів стає своєчасність виконання компанією своїх зобов’язань перед інвесторами. Наприклад, "Креатор-Буд" здав перший будинок Creator City вчасно і без затримок, що досі для ринку нерухомості Києва скоріше виключення. А у разі, коли в новому ЖК ще немає введених в експлуатацію будинків, можна придивитися до попередніх проектів девелопера. Так, свою першу новобудову у Києві на Науки, 58 компанія теж закінчила з чітким дотриманням заявлених строків.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся