Велян підтримала "транспортний безвіз" / Колаж УНІАН / Скриншот, фото ua.depositphotos.com

Європейська комісія виступає за збереження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Євросоюзом, попри вимоги польських перевізників.

Про це після засідання Ради ЄС на рівні міністрів інфраструктури та транспорту заявила єврокомісарка з транспорту Адіна Велян. Вона обіцяє захищати цю угоду. "Цей пінг-понг між Україною та Єврокомісією - несправедливий. А тим часом на кордоні страждають люди, а наші зовнішні кордони Євросоюзу стають заручниками. Тож ідея повернення дозволів є неприйнятною, оскільки саме з цією метою ми відмовилися від дозволів", - цитує її Радіо Свобода.

Велян підкреслила, що обговорювати проблеми, пов'язані з цією угодою, треба лише після вирішення критичної ситуації на кордоні. Також вона розкритикувала польський уряд, водночас зазнавши, що країна перебуває в процесі формування нової більшості після виборів.

Відео дня

"Вважаю неприйнятним, щоб уряд умивав руки в Польщі, кажучи, що це щось між місцевою владою та Єврокомісією врешті-решт та Україною. Ми як центральна влада не маємо до цього відношення - у нас зв’язані руки. Я не вважаю, що це прийнятне пояснення", - додала комісарка.

Блокування кордону України: що відомо

Польські перевізники на початку листопада влаштували страйк на прикордонних переходах з Україною, висунувши низку вимог, серед яких скасування "транспортного безвізу". Згодом до них приєдналися і польські аграрії.

Ці дії призвели до величезних черг на кордоні, а також негативно вплинули на доставку допомоги в Україну. Українські водії у відповідь блокували дороги у самій Польщі.

Польський міністр інфраструктури закликав Україну виконати низку вимог протестувальників. Згодом їх підтримав і прем'єр Матеуш Моравецький.

Вас також можуть зацікавити новини: