Морс із журавлини нормалізує гормональний фон

Морс із журавлини нормалізує гормональний фон

Завдяки пектиновим волокнам журавлина виводить із організму зайвий холестерин. Тому вона вкрай корисна сердечникам, страждаючим на атеросклероз...

Кінець вересня –жовтень — саме час збирати і заготовляти журавлину. Ця ягода дуже вибаглива і росте не скрізь. В Україні її можна зустріти в Карпатах і Прикарпатті, в Рівненській, Чернігівській, Житомирській областях. У центральних і західних вона не поширена. Але якщо добре пошукати — знайти можна — на березі річок і на болотах. Якщо така перспектива вас не тішить — тоді вам до найближчого супермаркету.

Про те, як використовувати силу журавлини, розповіла лікар-фітотерапевт центру «Зелена планета» Марія Мірошніченко.

5 ПРИЧИН ПОВАЖАТИ ЖУРАВЛИНУ

1. Бореться з раком. Основна складова журавлини — лейкоантоціани — мають протипухлинну дію, катехіни підсилюють ефект рентгенівського опромінювання, кверцетин і рутини перешкоджають зростанню пухлин, а вітамін С підвищує імунітет.

Як правильно споживати? Порадьтеся з лікарем у питаннях дози і періоду вживання ягоди.

2. Допомагає налагодити роботу гормональної системи. Журавлина має в своєму розпорядженні тритерпеноїди, які за своїм хімічним і генетичним складом максимально близькі до складу стероїдних гормонів людини — перш за все статевих, а також протизапальних (кортизолу і ін.). Тому при їх дефіциті тритерпеноїди заповнять гормональний недолік.

Як правильно споживати: пийте журавлинний морс — не менше ніж 0,5 л на день. Так ви одержите тритерпеноїди свіжими в натуральному вигляді, а рідина швидко засвоїться організмом (дізнатися про гормональний фон можна у лікаря-ендокринолога).

3. Чистить судини. Завдяки пектиновим волокнам журавлина виводить із організму зайвий холестерин. Тому вона вкрай корисна сердечникам, страждаючим на атеросклероз.

Як правильно споживати: 3 рази на день жуйте сушену журавлину — 7—10 ягід буде достатньо, і вживайте не меншого 1 л морсу на день.

4. Бореться із простудами. Проантоцианідини у поєднанні з бензойною і аскорбіновою кислотами борються з багатьма мікроорганізмами, знижують жар.

Як правильно споживати: пийте підігрітий до 35—36 С журавлинний морс, розмішавши в ньому ложку меду.

5. Допомагає при токсикозі у вагітних. Тритерпеноїди регулюють гормональний дисбаланс, а кислоти налагоджують роботу шлунку і позбавляють від нудоти.

Як правильно споживати: з`їжте декілька сушених ягід — 7—10 шт., але не намагайтеся відразу розжувати і проковтнути, заздалегідь добре розімніть їх у роті 2—3 хв.

ЯК ГОТУВАТИ МОРС?

500 г журавлини, 6—7 ст. холодної кип`яченої води, 300—400 г цукру.

1. Переберіть і промийте журавлину, облийте кип`ятком і відразу ж промийте холодною кип`яченою водою.

2. Розімніть ягоди.

3. Додайте 1 ст. води, розмішайте і відіжміть масу через щільну білу тканину.

4. Віджаті ягоди знову викладіть у миску і залийте ще 1 ст. води, перемішайте і знову відіжміть.

5. Повторіть дії 3-й раз, після чого вичавки викиньте, а сік розведіть кип`яченою холодною водою до потрібної концентрації і додайте цукор за смаком.

КОМУ ПРОТИПОКАЗАНА? Тим, у кого виразка шлунку і гастрит, захворювання печінки, оскільки журавлина містить багато органічних кислот, які можуть загострити перебіг захворювання. Також варто проконсультуватися у лікаря годуючим мамам. Не слід вживати ягоду при алергічних реакціях на неї.

Дмитро Гуцало, Олена Марченко,Сегодня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter