Вчені з'ясували, як поліпшити лікування хвороб нирок / фото: ua.depositphotos.com

Семаглутид, сполука, що входить до складу лікарських засобів від цукрового діабету й ожиріння Ozempic і Wegovy, різко знизив ризик складнощів, пов'язаних із нирками, проблем із серцем і смерті в людей із діабетом 2 типу та хронічною хворобою нирок під час великого клінічного дослідження.

Результати можуть змінити підхід до лікування найважчих пацієнтів із хронічною хворобою нирок, яка не піддається лікуванню, пише The New York Times. "Це настільки добре, наскільки можливо", - прокоментував професор медицини Медичної школи Вашингтонського університету і автор дослідження Кетрін Таттл.

Випробування, що фінансується виробником Ozempic Novo Nordisk, виявилося настільки успішним, що компанія достроково припинила його. Компанія попросила Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів оновити етикетку Ozempic, вказавши, що препарат можна також використовувати для уповільнення прогресування хронічного захворювання нирок або ускладнень у людей із хронічним захворюванням нирок.

Відео дня

У дослідженні взяли участь 3533 людини із захворюваннями нирок і діабетом 2 типу, близько половини з яких щотижня отримували ін'єкції семаглутиду, а половина з них - щотижневу дозу плацебо. Дослідники спостерігали за учасниками через середній період близько трьох з половиною років і виявили, що в тих, хто приймав семаглутид, ймовірність виникнення серйозних захворювань нирок, таких як втрата принаймні половини функції нирок або необхідність діалізу, була на 24% нижчою.

Люди, які отримували семаглутид, мали набагато меншу вірогідність померти від серцево-судинних захворювань або з будь-якої іншої причини, а також мали повільніші темпи зниження функції нирок.

Ураження нирок часто відбувається поступово, і симптоми зазвичай не проявляються доти, доки захворювання не досягне пізніх стадій. Лікарі намагаються сповільнити погіршення функції нирок за допомогою наявних ліків і модифікацій способу життя, сказала доктор Мелані Хеніг, нефрологиня з Медичного центру Бет Ісраель Діаконесса, яка не брала участі в дослідженні. Але навіть під час лікування хвороба може прогресувати до такої міри, що пацієнтам знадобиться діаліз або трансплантація нирок.

Учасники дослідження були дуже хворі - важкі ускладнення, які спостерігаються у деяких учасників дослідження, частіше трапляються в людей на пізніх стадіях хронічної хвороби нирок, сказав доктор Джордж Бакріс, професор медицини Медичного університету Чикаго і автор дослідження.

Зокрема, результати є багатообіцяючими для людей із запущеним захворюванням нирок. "Ми можемо допомогти людям жити довше", - сказав доктор Владо Перкович, нефролог і дослідник нирок з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї та ще один автор дослідження.

Хвороби нирок

Діабет є основною причиною хронічної хвороби нирок, яка виникає, коли нирки не функціонують належним чином. На пізніх стадіях нирки настільки пошкоджені, що не можуть належним чином фільтрувати кров. Це може призвести до скупчення рідини і відходів у крові, що може посилити високий кров'яний тиск і підвищити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Вас також можуть зацікавити новини: