У борошні завелися жучки - що робити / фото ua.depositphotos.com

Практично в кожному будинку у будь-якої господині постійно зберігається борошно для випічки. Але в ньому можуть завестися жуки, що буде вельми неприємним моментом. Що ж робити, якщо жучки в борошні все ж з'явилися і як від них позбутися – розповідаємо в матеріалі.

Раніше ми писали, як зберігати борошно, щоб в ньому не завелися шкідники.

Чому заводяться жучки в борошні - просте пояснення

Якщо в борошні або будь-якій крупі ви виявили дорослих особин жучків або молі, то, швидше за все, їх яйця були в продуктах харчування вже на момент покупки. Починають жити жуки там з причини елементарного недотримання простих правил по зберіганню або транспортуванню харчових продуктів, а також їх фасування.

Відео дня

У борошні завелися жучки - чи можна його використовувати

При тій обставині, якщо ви виявили "сюрприз" у вигляді комах в борошні, то логічним і важливим буде питання - чи небезпечні для людини жучки в борошні. Відповідь на нього проста і досить однозначна: ці комахи поїдають і псують харчові запаси в будинку.

Відповідно, продукти їх життєдіяльності, які згодом залишаються в борошні, при потраплянні в людський організм під час вживання їжі, можуть спровокувати різні шлунково-кишкові розлади і сильні алергічні реакції. Тобто, якщо жучки в борошні таки з'явилися, то чи можна його їсти в такому вигляді – точно ні, якщо не зробити деякі дії з ним при певних умовах.

Жучки в борошні - як позбутися від них

Розповімо про те, що робити, якщо в борошні завелися жучки. Для початку треба оцінити ступінь "зараження" продукту комахами: якщо жуків в борошні велика кількість, то в цьому випадку нічого не можна вдіяти і його доведеться викинути. Вживання такого продукту в їжу вкрай не рекомендується. В іншому випадку, якщо жуків небагато, то є хороший спосіб для очищення борошна від комах. Борошно можна спробувати "врятувати" на ваш страх і ризик:

  • Треба очистити "заражене" борошно від всіх дорослих особин жуків.
  • Потім потрібно ретельно просіяти продукт і перебрати його вручну.
  • Важливо провести температурну обробку борошна: можна заморозити його на кілька днів в морозилці або прогріти в духовці (достатньо буде півгодини при температурі близько 50 градусів).

Для уникнення повторної появи жуків в продуктах після обробки їх треба зберігати в герметичних скляних, пластикових або жерстяних ємностях. 

Вас також можуть зацікавити новини: