Багато часто сперечаються про те, яка Категорія яєць краще / фото ua.depositphotos.com

Курячі яйця - невід'ємна частина раціону багатьох людей. Однак не всі знають, що при виборі яєць варто враховувати ряд важливих нюансів.

Розповідаємо, як правильно обирати яйця. У цьому немає нічого складного. Однак ви будете здивовані дізнавшись, яка категорія яєць краще.

Як обирати яйця - основні правила

Перш за все, яйця потрібно оглянути. Обов'язково переконайтеся, що шкаралупа не тріснула. Не купуйте тріснуті або розбиті яйця - на шкаралупі чимало шкідливих бактерій, які при зіткненні з сирим яйцем перетворюють його на "бомбу уповільненої дії". Не варто жартувати з сальмонельозом, відмовтеся від покупки яєць з тріщинами.

Відео дня

На ринку вам можуть підказати, які яйця краще купувати. Однак продавці іноді обманюють, тому не довіряйте їм на слово - оглядайте кожне яйце.

Якщо ж ви вже принесли лоток додому і думаєте, як перевірити - хороші яйця чи ні - опустіть яйце у холодну воду. Свіже яйце залишиться на дні, а тухле - спливе.

Які бувають категорії яєць - в чому різниця

Перш ніж детально розбиратися в питаннях на кшталт того, у чому різниця між яйцями С0 і С1, варто зрозуміти, що взагалі означають ці цифри і букви. Яйця маркують за кількома критеріями.

Якість і термін зберігання яєць позначають так:

  • extra - яйця, призначені для експорту;
  • Д - дієтичні яйця;
  • А - харчові яйця для експорту;
  • В - яйця "другого" класу для експорту;
  • С - столові яйця (їх можна зустріти на прилавках найчастіше);

Також існують яйця, які продають охолодженими, їх зберігають при температурі нижче 0 градусів. А ще є яйця, які можна використовувати лише для перероблення, їх не продають як столові.

Крім цього, яйця розрізняють по масі:

  • 0 - добірні яйця вищої категорії з найбільшою вагою до 73 г;
  • 1 - перша категорія яєць, вагою до 63 г;
  • 2 - друга категорія, яйця важать до 53 г;
  • М - найдрібніші яйця, вагою до 45 м, найчастіше їх не продають або віддають дуже дешево.

Ці критерії варто враховувати при виборі яєць, особливо якщо ви купуєте їх для приготування деяких страв, таких як бісквіти або безе. Там розмір яєць має значення.

Яку категорію яєць краще обрати і які яйця краще - С1 або С2

Виходячи з вищевикладеного, ви вже можете приблизно розуміти, які яйця купувати - С1 або С2. Якщо вам потрібні більші яйця, то обирайте першу категорію. Якщо хочете трохи заощадити і не прагнете купувати найбільші яйця - беріть С2.

Також часто виникають суперечки про те, які яйця краще - С0 або С1. Вважається, що яйця С1 більш корисні, адже таке маркування дають, лише коли кури вільно переміщаються у своїх вольєрах і можуть гуляти на свіжому повітрі. Виходячи з цього, відповідь на питання про те, які яйця краще - С1 або С2, буде очевидною. Величезної різниці немає, просто другий варіант вважається більш "бідним" на вітаміни, адже кури знаходяться у клітинах і не можуть дихати свіжим повітрям.

З яєць можна приготувати безліч смачних і корисних страв. До слова, раніше УНІАН розповідав, чому не виходить пишний омлет - ці поради допоможуть вам приготувати справжній шедевр.

Чому не можна купувати добірні яйця -  відповідь вас здивує

Вважається, що добірні яйця, які відрізняються своїм великим розміром, не такі корисні, як інші. Вся річ у тому, що великі яйця несуть більш старі кури. Відповідно, вони виробляють не такий цінний "коктейль" вітамінів. А тому не варто обирати яйця, покладаючись тільки на їх розмір.

Вас також можуть зацікавити новини: