
Сметана використовується як заправка для салату, як соус для пельменів або вареників, навіть як додатковий інгредієнт у головній українській першій страві - борщі. Без цього продукту багато людей свого раціону просто не уявляють, тому важливо знати, як перевірити сметану на крохмаль, щоб не купити підробку.
Раніше ми показували, як перевірити кефір на натуральність.
Як відрізнити підроблену сметану від справжньої - лайфхак
Користувачка соціальної мережі TikTok під ніком Nutriella купила чотири різні види сметани і вирішила показати своїм підписникам, як визначити сметану на натуральність. На столі опинилися такі зразки - "Селянська", "Столиця смаку", "Харківська" і звичайна домашня сметана в пластиковій склянці, куплена на вагу на ринку.
Для того щоб перевірити, чи є в сметані крохмаль, авторка відео виклала трохи продукту з кожної упаковки на окрему тарілку і капнула на кожен зразок кілька крапель йоду. Потім взяла ложку і почала перемішувати продукт. Першою в експерименті взяла участь сметана "Селянська" - виявилося, що вона під впливом йоду з білої перетворилася на світло-коричневу, і це варіант норми.
Далі Nutriella перемішала по черзі чистою ложкою інші зразки - домашню сметану, а також продукти торговельних марок "Столиця смаку" і "Харківська". Результат неприємно здивував - усі три продукти змінили колір із білого на фіолетовий, що доводить наявність у їхньому складі крохмалю.
Сама авторка відео була особливо шокована підсумками експерименту щодо домашньої сметани, адже багатьом людям здається, що на ринку якраз продають натуральний продукт, але це не завжди так.
Уваги заслужив не тільки тест сметани на крохмаль, а й коментарі під відео. Люди жартували й обурювалися:
- "Що ви причепилися до крохмалю? Ви перевіряєте пальмову олію на наявність крохмалю. Чи не час перевіряти вміст на наявність сметани?".
- "Крохмаль - це найнешкідливіше, що в них є".
- "Купили раз Столицю смаку, так через день сметана стала рідкою, як молоко. Перший раз таке диво побачив".
- "Відкрию секрет - сметана 20% або менше, не може бути густою. Крохмаль - це стабілізатор, і якщо йод не синіє, значить, додали інший стабілізатор".
Також у коментарях люди дивувалися, навіщо в домашню сметану додають крохмаль. Авторка відео відповіла, що робиться це для густоти. Один із підписників Nutriella написав, що домашню продукцію небезпечно купувати, бо КК (контроль якості - ред.) відсутній, а прислів'я "Кашу маслом не зіпсуєш" мотивує.