Як вибрати постільну білизну - поради / ua.depositphotos.com

Питання вибору простирадл, наволочок і підковдри завжди стоїть гостро, адже нікому не хочеться спати на незручному матеріалі або слизькому, що шелестить. Мало які господині знають, як вибрати матеріал для постільної білизни, щоб він був приємним на дотик і служив якомога довше. УНІАН з'ясував і готовий поділитися.

Найякісніший матеріал для постільної білизни - які є варіанти

Для того щоб зрозуміти, який найкращий матеріал для постільної білизни, важливо вивчити найбільш поширені, ознайомитися з перевагами і недоліками кожного з них.

  • Бавовна

Це один з найпопулярніших матеріалів для пошиття наволочок, простирадл і підковдр. Бавовна не боїться високих температур, не рветься, відмінно вбирає вологу. Однак є ризик, що після прання бавовняна білизна "сяде" (якщо не дотримуватися температурного режиму), а також подібний матеріал сильно мнеться. До того ж, натуральний бавовняний комплект коштує дуже дорого, а виробничий варіант виготовляється з додаванням шкідливих токсинів.

Відео дня
  • Поліестер

Один з найдешевших варіантів, який можна вибрати, якщо у вас обмежений бюджет. Перевага поліестеру в тому, що білизна з нього може бути абсолютно різного забарвлення, відмінно виглядає новою, не мнеться, не "сідає", вбирає вологу і запахи. Але враховуйте, що поліестер - це синтетика, вона погано "дихає", тому спати в спеку на такій білизні буде неможливо. Плюс - воно сильно електризується, що теж не можна назвати приємним нюансом.

  • Шовк

Преміум-варіант постільної білизни, зате виглядає шикарно - дорого і багато. Вважається, що шовк найменше "збирає" бактерій, тому шовкові наволочки, простирадла і підковдри рекомендовані алергікам і людям з чутливою шкірою. Однак шовк сильно ковзає - спати на ньому не зовсім зручно, та й прати потрібно обережно, краще руками, щоб не зіпсувати тканину. Також важливо пам'ятати, що шовкову білизну не можна замочувати, відбілювати, віджимати і прасувати при високих температурах.

  • Віскоза

Цю білизну роблять з целюлози, завдяки чому віскозна постільна білизна приємна і м'яка на дотик. Тканина відмінно "дихає", але погано вбирає вологу, тому для спекотної погоди не підійде. Віскозу не можна прати в гарячій воді і на високих обертах, не рекомендується використовувати відбілювачі. 

  • Льон

Одна з найбільш екологічних і приємних до тіла тканин, крім того, вважається, що льон витримує до 200 прань, що можна розцінити, як гарантію довговічності. Лляна постільна білизна має шикарну терморегуляцію (в спеку прохолодно, взимку тепло), міцне і міцне. Якщо ви шукаєте, на якій постільній білизні не утворюються катишки, то точно варто придбати саме її. До недоліків варто віднести здатність м'ятися і "сідати" після прання. Коштує справжній льон дорожче бавовни, тому його не можна назвати універсальним варіантом.

Яке постільна білизна краще за якістю - вивчаємо плетіння ниток

Важливо знати не тільки те, з якої тканини найміцніша постільна білизна, але і яке буває плетіння ниток. Дуже часто виробники вказують в складі саме їх, а не матеріал, з якого зроблений комплект.

  • Сатин

Матеріал сатин для постільної білизни виробляється з ниток двох видів - виворітна сторона буде шорсткою, а лицьова - гладкою. Сатин тонкий, але щільніше бязі, приємно ковзає по тілу. Непогано утримує тепло, що добре взимку, але погано влітку - може бути жарко. Якщо неправильно прати таку білизну, то на ній з часом з'являться катишки і зачіпки. Таке плетіння нерідко зустрічається в комплектах з бавовни, віскози та поліестеру.

  • Бязь

Найпростіше і зрозуміле плетіння - хрест навхрест - з однакових ниток, що товщають по довжині. Якщо ви помацаєте бязь, вона буде шорсткою. За бязью найпростіше доглядати (тканина невибаглива до прання), коштує дешево, відмінно зберігає тепло і пропускає повітря, що важливо для постільної білизни на зиму. Найчастіше бязеві комплекти зроблені з бавовни.

  • Поплін

Плетіння таке ж, як у бязі, але нитки не однакові, а різної товщини. За рахунок цього постільна білизна виходить більш гладкою, блискучою і може ковзати по тілу. Поплін товще, ніж сатин, але коштує дешевше - якщо вам потрібен універсальний довговічний комплект в середньому ціновому сегменті, то найкраще зупинитися саме на попліні.

  • Трикотаж

Дуже поширений варіант для виготовлення простирадл на гумці, але бувають і повноцінні трикотажні комплекти. Він добре тягнеться, має гіпоалергенні властивості, може бути махровим (ідеально для зими). Якість бавовняного трикотажу визначається вартістю - дорогий комплект прослужить роками, а дешевий швидко покриється катишкамі і зачіпками. 

З огляду на вищесказане, розумійте, що якщо вам хочеться купити м'яку постільну білизну - тканину для нього можна вибрати будь-яку, відштовхуючись від власних пріоритетів. У кожного матеріалу є свої недоліки і переваги, для кожної людини вони можуть бути різними.

Вас також можуть зацікавити новини: