
Ароматні, пишні та м'які оладки люблять абсолютно всі, але далеко не в кожної господині виходить зберегти їхню форму. Часто під час смаження оладки дійсно піднімаються, але, остигаючи, втрачають повітряну текстуру. УНІАН розповість, як зробити "ті самі" оладки на кефірі - пишні як пух.
Чому не виходять пишні оладки
Оладки на кефірі в принципі готувати важко, саме тому часто жінки роблять їх на дріжджах, адже це гарантія пишного тіста. Однак і смак такого частування зовсім інший - щільніший, і якщо хочеться м'якшого, то доведеться використовувати кефір.
Причина, чому оладки опадають після смаження - неправильна послідовність закладки продуктів. Річ у тім, що основним і найважливішим інгредієнтом є сода, яка і "піднімає" оладки. Якщо додати її в кефір, то хімічна реакція почнеться і закінчиться швидко, а нам потрібно залишити бульбашки повітря. Для цього досвідчені кулінари радять додавати соду саме в борошно, причому, в останню мить одразу перед смаженням - так у вас вийде зберегти здатність тіста підніматися і тримати форму навіть після охолодження.
Пишні оладки на кефірі - рецепт
УНІАН пропонує бабусин рецепт, за яким оладки на кефірі завжди виходять м'якими, повітряними і в міру солодкими. Для приготування потрібні:
- півлітра кефіру будь-якої жирності кімнатної температури;
- одне яйце;
- дві столові ложки цукру;
- одна чайна ложка солі;
- півкілограма борошна;
- половина чайної ложки соди;
- ванілін або ванільний цукор.
Кефір заздалегідь дістати з холодильника або трохи підігріти до кімнатної температури. Вилити в миску, додати до нього яйце, цукор, сіль і ванілін, розмішати. Всипати вказану кількість борошна, залишивши 1 ст. л. окремо. Ретельно перемішати масу, позбавляючись грудочок. Розігріти сковорідку, змащену олією або вершковим маслом.
В окремій тарілці змішати 1 ст. л. борошна з содою, додати в тісто, швидко перемішати й починати смажити оладки до готовності. Готові оладки на кефірі викладати на тарілку, застелену паперовим рушником, щоб прибрати зайвий жир. Подавати до столу з джемом, сметаною або медом.