
Котлети вміють готувати практично всі господині, і в кожної з них у записнику є свій, перевірений, рецепт. З першого погляду здається, що страва проста, але це не так - найменше порушення пропорцій може зіпсувати смак, і м'ясне частування перетвориться на гастрономічну отруту. Дізнайтеся, скільки потрібно цибулі на 500 грамів фаршу або на кілограм, а також у якій кількості додавати хліб.
Скільки потрібно хліба на 1 кг фаршу для котлет
Існує "золоте" правило, яким роками користуються досвідчені кулінари, - не більше двохсот-двохсот п'ятдесяти грамів білого м'якушки на один кілограм фаршу. Причому, не важливо, яке ви використовуєте м'ясо - свинину, яловичину чи курку. Вважайте, що кількість хліба не має перевищувати 1\4 від кількості фаршу.
Далі варто визначитися з тим, що краще додати в котлети - хліб чи батон. Багато господинь вважають, що класти потрібно тільки підсохлий м'якуш, але це не зовсім так. Вибір залежить від результату, який ви хочете отримати. Якщо мета - приготувати ніжні, повітряні та м'які котлети, то у фарш кладуть розм'якшений у молоці батон, але в жодному разі не "цеглинку", інакше страва вийде "гумовою". Якщо ж ви хочете поностальгувати і приготувати котлети "як у їдальні", тоді ідеальний варіант - черствий чорний хліб. Завдяки йому м'ясне частування не розвалюватиметься, триматиме форму, і на смак виявиться пружним.
Скільки цибулі на 1 кг фаршу для котлет
Наступний важливий момент - скільки потрібно на 1 кг фаршу брати ріпчастої цибулі, адже від кількості овоча безпосередньо залежить рівень гостроти та пікантності страви. Оптимальна пропорція - сто-сто п'ятдесят грамів цибулі на кілограм фаршу. Якщо ви смажите овоч, і тільки потім кладете у фарш, тоді його потрібно більше - до трьохсот грамів. Враховуйте й розмір цибулин, адже для приготування котлет вистачить однієї, максимум - двох середнього розміру.
Кількість овоча можна регулювати самостійно. Якщо вам хочеться відчувати більш м'ясний смак, тоді обмежтеся ста грамами цибулі, а якщо подобається відчувати на смак хрусткий ароматний овоч, сміливо кладіть до двохсот грамів. Також дивіться за фаршем - нежирні сорти м'яса вимагають інших інгредієнтів, інакше страва вийде сухою. Саме таким помічником може стати ріпчаста цибуля - вона збільшує кількість вологи у фарші, в результаті роблячи котлети більш соковитими та ніжними.
Корисний лайфхак: для того, щоб котлети не розвалювалися під час смаження та тримали форму, сформуйте "кульки" з фаршу, розмістіть їх на тарілці або дошці та поставте в холодильник на півгодини, лише потім приступайте до смаження.