Як провести снігозатримання на ділянці / фото ua.depositphotos.com

Снігозатримання проводять з метою накопичення снігу на городі і вилучення з нього корисних властивостей. Сніг взимку дуже корисний для городу і озимих рослин. До того ж цей спосіб абсолютно безкоштовний. Власники городів придумали чимало способів, щоб надовго затримати сніг на городі.

Для чого потрібно снігозатримання: плюси процедури

  • Шар снігу захищає землю від промерзання і морозного повітря, вберігає від ерозії і вітрів.   
  • Снігозатримання значно насичує грунт вологою і підвищує врожайність ділянки, оскільки в талій воді міститься багато корисних речовин, азот і фосфор. Сніг виступає природним добривом для ділянки.
  • Сніговий покрив підвищує температуру землі і допомагає озимим рослинам успішно перезимувати в грунті і раніше розпуститися. Такі рослини швидше дозрівають.
  • У молодих кущів і квітів сніг захищає коріння від промерзання.
  • Під сніговим покривом будуть охочіше розмножуватися корисні для грунту дощові черв'яки.

Як затримувати сніг на городі і в саду-найдоступніші способи

  1. Якщо восени ви висаджувати сидерати на зиму - для затримання снігу більше нічого робити не потрібно. Рослини-сидерати є природними затримувачами снігу. На ділянках з ними сніг тане набагато довше.
  2. Щоб сніг не роздувало вітром, по краях ділянки ставлять будь-який заслін з підручних матеріалів - шифер, аркуші картону, фанеру, дошки.
  3. Навколо троянд, молодих дерев, кущів та інших високих рослин можна згребти снігові пагорби. Такі пагорби будуть танути набагато довше, ніж тонкий шар снігу. Не потрібно щільно утрамбовувати сніг, інакше коріння не зможе дихати. Пагорби зі снігу рекомендується робити для смородини, ожини, агрусу і суниці. При цьому варто пам'ятати про культури, які не люблять сніг - це вишня і слива.
  4. Сніг набагато довше затримується на ділянках, де є природні "перешкоди" для його вимивання. Тому на ділянці можна розкласти предмети для снігозатримання - хвойний лапник, сухі гілки, дрова, стебла кукурудзи. Ці предмети розкладають по ділянці на рівній відстані один від одного.
  5. Якщо у вас є неопалювана теплиця, то в неї можна накидати сніг лопатою.

Вас також можуть зацікавити новини: