Як легко прибрати цвіль в пральній машині / ua.depositphotos.com

Цвіль у пральній машинці - історія, відома багатьом. Рано чи пізно пліснява і накип з'являються на будь-якій пральній машині, як ти за нею не доглядай. Тому машинку потрібно періодично чистити - можна, звісно, купити спеціальний засіб, що не завжди дешево, а можна просто зайти на кухню і поритися в шафці.

Пліснява - це грибок, він з'являється за підвищеної вогкості та досить швидко "розповзається" по будь-якій поверхні. Оскільки багато хто з нас нехтує правилом протирати насухо "нутрощі" пральної машини після прання, то пліснява - частий гість у такій техніці, і вона небезпечна - і для здоров'я людини, і для речей, які ми перемо, і для самої пральної машини.

Є кілька цілком доступних засобів, чим відмити цвіль у пральній машині, не пошкодивши її. Достатньо мати під рукою лимонну кислоту або столовий оцет 9%. Вони вважаються безпечними для техніки та її деталей. 

Відео дня

Як прибрати цвіль у пральній машинці за допомогою лимонної кислоти 

Найчастіше цвіль утворюється в лотку для порошку, фільтрі машини, а також на ущільнювальній гумці та під манжетою люка. Ось як їх чистити:

  • Чистка лотка, відсіку та фільтра

Щоб почистити лоток і відсік для лотка, слід зробити розчин: 1 ч. л. лимонної кислоти розчинити в 200 мл гарячої води, а потім залити його в лоток і залишити на деякий час. Якщо лоток забруднений з усіх боків, то його потрібно повністю занурити в розчин (200 г кислоти на 10 л гарячої води) і залишити приблизно на 1-2 години.

Таку саму процедуру потрібно виконати і з сильно забрудненим фільтром: його потрібно викрутити (він розташований позаду машинки), прибрати з нього основний бруд і занурити на деякий час у розчин, а потім почистити і сполоснути.

Щоб очистити відсік для лотка, потрібно змочити в приготованому розчині шматочки паперових рушників, туалетного паперу або ватних дисків і закрити ними всі забруднені місця і виїмки відсіку. Залишити на 30 хвилин, а потім помити ганчірочкою, змоченою в цьому ж розчині.  

Замість лимонної кислоти можна використовувати кальциновану соду з розрахунку: 20 г соди на 1 л води, або 200 г соди на 10 л.

  • Чистка барабана й ущільнювача

Найчастіше цвіль з'являється на ущільнювачі машинки з горизонтальним завантаженням, у самому барабані можна помітити сліди накипу. Щоб відмити все це, слід засипати в лоток для порошку 100 г лимонної кислоти (якщо забруднення сильні, то 200 г) і запустити прання вхолосту - за температури 60С, на режимі "Бавовна" та з віджиманням у 400 обертів. Температуру вище ставити не рекомендують: при великих температурах пластик починає псуватися, стає крихким і ламається. До речі, очищаючи машину таким чином, можна почистити і сам тен від накипу.

Після цієї процедури в такому ж розчині лимонної кислоти (1 ч. л. на 200 мл гарячої води) потрібно змочити ганчірку і ще раз пройтися під ущільнювачем і зверху. Потім витерти все насухо - так, до речі, слід робити після кожного прання.   

У такий спосіб чистити пральну машину рекомендується 1 раз на 3 місяці.

Як прибрати цвіль у машинці за допомогою оцту

Є ще один перевірений і щадний спосіб очистки пральної машини від цвілі та накипу - за допомогою звичайного столового оцту 9%.

Засновниця екозасобів для прибирання Seep Лаура Харнетт рекомендує чистити таким чином пральну машину 1 раз в 2 місяці. За її словами, оцет - чудовий антибактеріальний засіб, який знищує всі спори цвілі. Для цього слід приготувати розчин: 1 частина столового оцту на відро води.

Для початку експерт радить замочити в оцтовому розчині фільтр і окремо лоток для порошку - і залишити їх, поки триває чистка інших частин. Внутрішній барабан, ущільнювачі, відсік для лотка і вікно дверцят можна очистити за допомогою оцтового спрею і ганчірки. Для особливо забруднених місць - наприклад, у тому ж фільтрі, відсіку для лотка - можна використовувати стару зубну щітку. А щоб скло пральної машини блищало, протріть його скибкою лимона - заодно й освіжить поверхню. Після чищення витріть усі частини чистою вологою ганчіркою і потім насухо.

Важливо: білизною або будь-яким іншим засобом, що містить хлор, чистити пральну машинку не можна - хлор псує всі деталі машини.

Раніше ми розповідали, навіщо класти пакет у пральну машину - ви здивуєтеся.

Вас також можуть зацікавити новини: