Як розгладити простирадло без праски / фото depositphotos.com

Погодьтеся, прасування постільної білизни - це не найлегша і не найприємніша процедура. Якщо прасувати наволочки досить легко, то з простирадлами та підодіяльниками доведеться повозитися. 

Однак не все так складно, як може здатися на перший погляд. Навіть двоспальну постільну білизну можна привести до ладу без особливих зусиль, головне - знати кілька секретів.

Раніше ми писали про те, як відбілити постільну білизну, а сьогодні розповімо, як прасують простирадла в готелях.

Відео дня

Чи потрібно прасувати постільну білизну

Як би дивно це не звучало, але медики запевняють, що це потрібно робити. І річ не в тім, що випрасувана постіль - це красиво. В першу чергу, випрасувана постіль - це безпечно. Справа в тому, що гаряча праска знезаражує тканину і робить її стерильною. Безумовно, це тимчасовий ефект, але якщо йдеться про дитячу постільну білизну або пелюшки, іншого варіанту немає й бути не може. Педіатри одностайні в тому, що тканину потрібно прасувати, причому дуже гарячою праскою.

Що стосується простирадл, на яких сплять дорослі - це суто ваша особиста справа. Найголовніше - тканину потрібно прати гіпоалергенними засобами, які підходять для всіх членів родини. 

Чи потрібно прасувати постільну білизну / фото depositphotos.com

Чи можна прасувати простирадла без праски

Так, можна, але є певні нюанси. Якщо ви тільки намагаєтеся зрозуміти, як випрасувати постільну білизну без праски, врахуйте, що успіх даної операції буде залежати від багатьох факторів:

  • ви ніколи не випрасуєте простирадло без праски, якщо вона на гумці;
  • неможливо обійтися без праски, якщо тканина пересушена.

В цьому випадку найпростіший спосіб - вивісити простирадло в повну довжину, так щоб не було загинів і заломів, і рясно зволожити повітря біля тканини з пульверизатора. 

Якщо немає можливості розвісити постіль в повний розмір - найпростіше використовувати праску з режимом відпарювання. Іншого способу не існує. Випрасувати пересушену білизну без використання вологи неможливо. Тому, якщо ви вивісили простирадла на балконі в 30-градусну спеку і забули про них на кілька днів - вам доведеться виправляти цю помилку. 

Як випрасувати постіль без праски - лайфхаки

Якщо ви не знаєте, чим можна прасувати, якщо немає праски, запам'ятайте кілька простих правил: щоб тканина розгладилася, потрібно правильно її натягнути і вологість повітря. 

При сушінні простирадл і підодіяльників в сушильну машину необхідно додати кілька кубиків льоду або вологий рушник. Повітря стане більш вологим, а білизна буде більш податливою. Однак не перестарайтеся з кількістю вологи, інакше постіль доведеться додатково просушувати.

Але давайте буде чесні - далеко не у всіх є вдома сушильна машина.

Ще один спосіб розгладити простирадла - згорнути їх в рулон після того, як вони висохнуть на 80%. Тут найголовніше - не пропустити той момент, коли тканина висохне, але ще буде злегка вологою. Якщо ви згорнете в рулон занадто мокру тканину - вона буде сохнути дуже довго, якщо вже зовсім суху - це не матиме жодного сенсу, оскільки суха тканина не розгладиться.

Як прасують постільну білизну в готелях

Як би дивно це не звучало, але в дорогих готелях використання праски є обов'язковим. 

Якщо говорити про те, з якого боку прасувати постільну білизну, то будь-яка покоївка вам відповість, що і простирадла, і підодіяльники прасують тільки з виворітного боку. Причина проста і банальна - тільки так лицьовий бік білизни може зберегти свій блиск. Якщо ви "пройдетеся" гарячою праскою по лицьовій стороні тканини, простирадла стануть матовими.

Також в готелях постіль прасують тільки дуже добре нагрітою праскою. Не має сенсу намагатися це робити на низьких температурах. Ви не розгладите простирадла, а лише витратите час, сили та нерви.

Ну і нарешті, якщо говорити про те, як правильно прасувати білизну, то врахуйте, що в готелях простирадла прасують тільки на спеціальній дошці. Не намагайтеся розгладити простирадло, розстеливши його на ліжко. Як би ви не старалися і скільки б ви не розгладжували праскою вже застелене ліжко - у вас нічого не вийде. Річ у тіму, що в хороших готелях використовують постільну білизну виключно з натуральних тканин, а розгладити їх на м'якій поверхні практично неможливо.

Як прасувати підодіяльник / фото depositphotos.com

Як прасувати простирадло на гумці

Найдієвіший спосіб - використовувати праску і прасувальну дошку. Якщо ви хочете ідеально випрасувати тканину - вам доведеться сильно натягувати простирадло, вигладжуючи його на згинах. Процес дуже трудомісткий та довгий, проте іншого способу випрасувати простирадло на гумці не існує. Можна обійтися без праски і обмежитися способом висушування, скрутивши тканину в рулон. Однак врахуйте, що на відміну від звичайних постільних комплектів, простирадла на гумці неможливо згорнути в рулон без заломів. У вас фізично це не вийде.

Тому в даному випадку у вас всього два варіанти: або використовувати праску і прасувальну дошку, або змиритися з тим, що простирадло матиме пом'ятий вигляд.

Як прасувати підоковдру

Прасування підковдри фактично нічим не відрізняється від прасування простирадла з тією лише відмінністю, що тканину доведеться прасувати з обох боків. Найпростіший спосіб - використовувати прасувальну дошку, складаючи випрасувану тканину шарами і періодично перевертаючи з одного боку на інший.

Вас також можуть зацікавити новини: