Як відбілити білу постільну білизну в домашніх умовах / фото depositphotos.com

Біла постільна білизна - це дуже гарно, але непрактично. На такому ліжку видно найменшу плямочку, та й заперається воно дуже швидко, набуваючи вкрай неприємного сірого або жовтого відтінку.

На жаль, від цієї біди позбутися дуже складно й доводиться постійно купувати дорогі засоби для прання або нові комплекти білизни. Але є перевірені копійчані методи відбілювання білизни, якими користувалися ще наші бабусі.

УНІАН розбирався, як відбілити білу постільну білизну в домашніх умовах.

Відео дня

Раніше ми говорили про те, як прати брудні подушки, щоб прибрати жовті плями.

Як відбілити постільну білизну - універсальний спосіб

Цей спосіб універсальний, тому що підходить майже для будь-якого бавовняного постільної білизни, крім того, що має насичений або кислотний відтінок. У випадку з білизною яскравих кольорів доведеться купувати спеціальні засоби з технологією збереження кольору, інакше ви ризикуєте погубити її первісний вигляд.

Вам знадобляться:

  • 5 літрів теплої води;
  • 5-6 ст. л харчової соди;
  • 2 ст.л нашатирного спирту.

У воді розводимо соду, туди ж додаємо нашатир. У розчині замочуємо постільну білизну приблизно на години дві, але можна залишити й на більш тривалий час. Після замочування білизну необхідно дуже добре прополоскати.

Як відбілити пожовклу білу постільну білизну - копійчаний метод

Цей спосіб підійде виключно для білої бавовнянох білизни, адже вимагає кип'ятіння:

  • Крок 1. У величезну каструлю або металевий таз поміщаємо білизну, яка пожовкла.
  • Крок 2. Заливаємо водою так, щоб вона повністю покрила білизну, і додаємо миючий засіб - раніше використовували стружку звичайного господарського мила.
  • Крок 3. Ставимо на плиту та кип'ятимо від 40 хвилин до години.

Результат після такої обробки не змусить себе чекати. До речі, деякі господині кип'ятять білизну з нашатирем. В цьому випадку приміщення повинно дуже добре провітрюватися - не рекомендуємо робити це вдома.

Як відбілити білизну содою в пральній машині - метод для ледачих

Якщо немає бажання возиться з замочуванням та виварюванням постільної білизни, то можна спростити процес. Для цього вам знадобиться половина склянки звичайної харчової соди та стільки ж улюбленого відбілювача.

Це все разом з постільною білизною завантажуємо в барабан пральної машинки й запускаємо звичну програму. Після завершення програми рекомендується запустити повторне полоскання.

Як повернути колір постільній білизні - дієвий спосіб

Цей варіант можна застосовувати тільки на постільній білизні зі стійким барвником, інакше колір тканини може змінитися не в кращу сторону.

Необхідно розвести в 3 літрах води флакон нашатирного спирту і в отриманому розчині замочити білизну на годину. Головне - після обробки добре прополоскати білизну.

Для постільної білизни, яке линяє, необхідно попереднє замочування з оцтом перед першим пранням. На літр води досить розвести чайну ложку звичайного 9% оцту. І в цьому випадку не можна застосовувати ніякі агресивні засоби для прання, інакше колір вимиється дуже швидко.

Вас також можуть зацікавити новини: