Як виглядає якісне сало? / depositphotos.com

Сало - унікальний продукт. Дохідливі господині вміють використовувати його практично у всьому: як інгредієнти повноцінних страв, так і в піджарці. Як виглядає якісне сало - читайте в радах УНІАН.

Яке сало хороше

Сало визначають за трьома факторами - щільністю, пружністю і товщині.

  • Колір. Сало має бути гладким, щоб був рівномірний світло-рожевий відтінок і тоненький прошарок м'яса (але пам'ятайте, нам потрібно не м'ясо, а жир). 
  • Запах. Сало має пахнути соломкою і димком. Його як смалили соломкою, так тому воно і пахне. Деякі господині беруть з собою на ринок запальничку і підпалюють маленький шматочок сала. Якщо запах нас не дратує - беремо впевнено.
  • Пружність. Щоб перевірити свіжість сала, можна сірником проткнути саму шкірку. Якщо шкурка протикається, отже воно свіже. Але шкурка має бути пружна. Запам'ятайте, сірник не повинен входити, як масло, він повинен трішки "чинити опір". На солоному салі такий "фокус" не спрацює. А там, де великий прошарок м'яса, сірник повинен входити туго.

Товщина сала залежить від частини, з якої це сало зняли. Також увагу звертають на клеймо - якщо воно відсутнє, є ризик купити несертифікований продукт. 

Відео дня

Яке сало корисніше

Рекомендують знаходити сало на ринку із залишками щетини. Це запорука того, що перед вами ніжне українське м'ясо, найімовірніше, без шкідливих добавок. Все інше - м'ясо, вирощене на гормонах і антибіотиках. 

Гамма-ліноленова кислота, яка міститься в сирому салі, відмінно бореться зі старінням клітин організму.

А ось старе сало краще не їсти. Багато недобросовісних продавців намагаються з такого жовтого сала зробити угорське сало: вони обробляють його різними спеціями, приховуючи дефекти. 

Пам'ятайте: є умовно два види сала - фермерське і домашнє. Фермерська свинина буде містити в собі набагато більше м'язової тканини, домашня - більше сала. Окремо хребтове сало йде на салямі (щоб була структура жорстка), а бічне сало йде в варені ковбаси, тому що воно м'яке і рівно розподіляється.

Є ще генеральське сало - прорізи, яких всього 6 кг на свиню. М'ясники називають його найціннішою частиною, і коштує це генеральське сало дорожче. 

Вас також можуть зацікавити новини: