Які крупи корисні, а від яких краще відмовитися - дізнайтеся на УНІАН.
Каша здавна вважалася необхідною стравою на столі, часто навіть замінювала хліб, до того ж, була єдиним стабільним джерелом всіх корисних речовин.
Користь круп була незаперечною, але рис коштував дорого, а гречка вважалася святковою стравою. Зате вівса, ячменю, пшона, пшениці та жита було вдосталь. Крупу не варили, а запарювали в печі - так корисніше.
Каша, приготована таким чином, зберігала всі необхідні вітаміни і мінерали, виводила шлаки і токсини, нормалізувала тиск і рівень холестерину в крові, а також сприяла зниженню ваги.
Крупа, яка у всьому світі асоціюється зі Сходом - одна з найефективніших для тих людей, що худнуть. Зерна містять "повільні" вуглеводи, а також необхідний набір вітамінів, мінералів і мікроелементів, таких як: цинк, магній, калій, кальцій і фосфор. Рис виводить надлишок води і токсини з організму і цілком може замінити вегетаріанцям м'ясо. Рисова каша показана тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом, так як вона має закріплюючий ефект. Якщо проблем зі шлунком немає, то можна їсти рис з овочами.
Добова норма рису - 150 гр, а найбільш корисним з усіх видів рису вважається бурий.
Раніше ми розповідали про те, як варити рисову кашу.
Так само, як і рисова, вона виводить з організму токсини, надлишковий холестерин і важкі метали. Вважається рекордсменом серед інших круп за вмістом заліза, тому зміцнює кістки. Цю кашу лікарі рекомендують діабетикам, так як гречка має невисокий глікемічний індекс - вплив їжі на рівень цукру в крові. В даному випадку він дорівнює 50-55 одиницям. У складі гречаної крупи присутні вітаміни А, Е і В, а також мікроелементи: калій, магній, цинк і фосфор.
Гречка допомагає знизити артеріальний тиск, легко засвоюється організмом і зміцнює імунітет. Варити гречку можна і на воді, і на молоці.
Крупа, яку всі дієтологи рекомендують їсти на сніданок. Вона містить багато клітковини, тому вимиває цукор з крові і виводить шлаки. У складі має калій, кальцій, магній, йод, фтор та інші корисні мікроелементи. Нормалізує травний процес. Вівсянка необхідна тим, хто страждає на цукровий діабет або подагру, а також має захворювання печінки.
Вівсянка на сніданок - це не тільки гарантія здоров'я для волосся і нігтів, але і стабільної роботи щитовидної залози.
Дана крупа практично не піддається обробці, тому містить неушкоджену клітковину. Рекомендована для регулярного вживання людям з цукровим діабетом і хворобами серцево-судинної системи. Має в складі корисні мінерали: мідь, магній, калій, марганець, залізо і корисні вуглеводи. Виводить з організму шлаки, токсини і важкі метали. Знижує рівень холестерину в крові, очищає судини.
Читайте такожПродукти з мінусовою калорійністю: міф чи диво?
Пропонуємо кілька порад, як приготувати пшоняну кашу на гарнір.
Найбільш суперечлива крупа. У дитинстві багатьох з нас годували саме нею, аргументуючи це користю в плані набору ваги. Манка висококалорійна, тому з її допомогою дійсно можна додати кілька кілограм. До того ж, її можна їсти навіть при ротавірусної інфекції або отруєнні, особливо, якщо зварена манна каша на воді, а не на молоці. Позитивно впливає на стан волосся і нігтів, зміцнює імунітет і нервову систему. Але вживати її частіше двох разів на тиждень не можна.
Манна крупа повністю очищається і шліфується, до того ж, вимиває з організму вітамін D. Саме на цьому роблять акцент дитячі терапевти, відповідаючи на питання: "Чи можна манну кашу дітям".
Впливає на організм як позитивно, так і негативно. Крупа багата на клітковину і амінокислоти, а також містить залізо і кремній. Виводить з організму токсини і покращує роботу нервової системи. Знижує газоутворення в крові і не створює бродіння в животі. Так що, страви з кукурудзяної каші сподобаються тим, хто хоче мати тонку талію.
Крупа підвищує імунні реакції організму, але швидко засвоюється, що погано впливає на вагу.
Дієтологи рекомендують ці два види крупи для тих, хто постійно бореться із зайвими кілограмами або змушений дотримуватися дієти за станом здоров'я. Містить особливу речовину - лізин, який здатний знищувати віруси і мікроби. Також лізин сприяє швидкому виробленню колагену, що відбивається на стані шкіри. Як і майже всі перераховані вище каші, перловка і ячка містять клітковину, яка виводить з організму шлаки і токсини.
Різниця між перлової і ячної каші в тому, що першу готують з тих же зерен ячменю, тільки попередньо оброблених. Перлова каша в мультиварці нічим не гірше тієї, що зварена на плиті. Готувати таку крупу можна на ваш розсуд.