Як варити вівсянку / фото ua.depositphotos.com

Вівсяна каша – корисна й поживна страва на сніданок. Аби отримати ідеальну кашу, потрібно знати декілька принципів її приготування.

Читайте такожСмачні повітряні тістечка: як приготувати профітролі із заварним кремомКашу можна приготувати з вівсяної крупи або пластівців. Вважається, що чим більший помел, тим каша корисніша, але вариться вона доволі довго. До того ж перед приготуванням крупу слід замочити на декілька годин і варити потім близько 30-40 хвилин.

Натомість із вівсяних пластівців каша готується значно швидше. Самі вівсяні пластівці відрізняються помелом і, відповідно, часом приготування – дрібніші варяться швидше. Крім того, деякі вівсяні пластівці не потребують варіння, їх просто заливають окропом, соком, кефіром або іншими кисломолочними продуктами. Інформація про це зазвичай вказана на коробці.

Пластівці бувають, зокрема, таких видів:

  • екстра № 1 - тонкі, великі й найкорисніші з вівсяних пластівців. Варяться 15 хвилин;
  • екстра № 2 - тонкі пластівці меншого розміру, варяться 5-10 хвилин;
  • екстра № 3 - тонкі й найменші, варяться лише 2-5 хвилин;
  • геркулес - товсті великі пластівці, оброблені паром і тому менш корисні. Варяться близько 20 хвилин;
  • пелюсткові - товсті пластівці, на смак ніжніші за геркулес. Варяться близько 10 хвилин

Вівсяну кажу можна варити на воді або на молоці. Також можливий варіант, коли її готують у співвідношенні молока і води 50 на 50 (або в іншій бажаній пропорції).

Рецепт приготування вівсянки - пропорції / фото ua.depositphotos.com

Стосовно ж того, в яких пропорціях брати вівсянку та рідину, то це залежить від бажаної консистенції каші:

  • для в'язкої вівсянки – на 1 частину пластівців (або крупи) слід брати 1:2 частини рідини;
  • для напівв'язкої каші – пропорція 1:2,5;
  • для рідкої – пропорція 3-3,5.

Вівсянка на воді

  • Пластівці - 100 г
  • Вода - 200 мл

Довести воду до кипіння, закинути пластівці й акуратно помішувати вінчиком. Таким чином маса буде швидше перемішуватися до однорідної ідеальної консистенції. У процесі приготування додати сіль або цукор за смаком.

Подавати готову страву можна з вершковим маслом, вершками, свіжими ягодами, медом, горіхами – хто як забажає.

Вівсянка на молоці

  • Пластівці - 1 ст.
  • Молоко - 2,5 ст.
  • Сіль - дрібка
  • Цукор - 1 ст. л.

Молоко покласти на плиту. Додати сіль та цукор. Коли молоко прогріється, всипати вівсяні пластівці.

Варити, постійно помішуючи, на невеликому вогні, відповідно до вказаного на упаковці часу. У готову кашу додати вершкове масло. Добре перемішати.

Аби каша була повітряною, пишною й м'якою, постійно перемішувати її, поки вона не стане теплою. Подавати кашу можна зі свіжими фруктами та ягодами, медом, улюбленим сиропом, корицею.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram