Місячне затемнення в травні 2023 / depositphotos.com

Перше в цьому році напівтіньове затемнення Місяця відбудеться в травні. Воно закриє коридор затемнень 2023, який розпочався наприкінці квітня. Коли буде місячне затемнення, чи зможемо ми його спостерігати і чим воно небезпечне - в матеріалі УНІАН.

Напівтіньове місячне затемнення - що це таке

Напівтіньове місячне затемнення - це момент, коли на місячний диск падає лише зовнішня тінь Землі, напівтінь. Тобто, це затемнення не повне - для повного потрібно, щоб Сонце, Земля і Місяць перебували на одній лінії.

Де і коли буде місячне затемнення

У ніч з 5 на 6 травня 2023 року жителі більшої частини Європи, Африки, Азії та Австралії зможуть спостерігати глибоке напівтіньове місячне затемнення. Побачать його і в Україні. Явище триватиме 4 години і 18 хвилин - з 17:14 до 21: 31 за київським часом.

Відео дня

Як буде виглядати місячне затемнення

Пік затемнення прогнозують на 19:22 - у цей час можна буде побачити неозброєним оком потемніння краю Місяця, тобто тільки ту частину місячного диска, яка знаходиться в півтіні.

5 травня в півтіні буде знаходитися велика частина Місяця, тому затемнення називають глибоким напівтіньовим. У середині затемнення поверхня Місяця може стати темного і коричневого кольору замість звичайного білого.

Щоб добре побачити місячне затемнення погода повинна бути ясною, а в мегаполісі його потрібно спостерігати подалі від висоток.

Наступне таке ж глибоке напівтіньове затемнення відбудеться у вересні 2042 року.

Місячне затемнення в травні - як вплине на людей

Немає наукових доказів того, що місячне затемнення якось по-особливому впливає на людину. Але на це явище можуть відреагувати чутливі і метеозалежні люди. Може з'явитися підвищена нервова збудливість, почуття тривоги і занепокоєння, або ж навпаки - ейфорії. Недобре можуть себе почувати люди з психоневрологічними розладами.

Місячне затемнення - що не можна робити

Періодом затемнення вважають 9 годин до і після астрономічного явища. Тобто, саме в цю добу люди можуть відчувати себе некомфортно. За словами астрологів, в цей час потрібно бути особливо стриманим і не вестися на провокації. Енергія в цей період стає деструктивною і може з'явитися бажання робити все всупереч, з ніг на голову. Під час місячного затемнення не слід:

  • починати щось важливе - краще перенести на інший день;
  • займатися важкою фізичною працею;
  • вирушати в поїздки, подорожі;
  • стригти волосся.

У день місячного затемнення постарайтеся бути якогомога спокійнішими, стежте за своїм раціоном, тримайте емоції під контролем і наведіть порядок в думках.

Вас також можуть зацікавити новини: