Народні прикмети і традиції / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 13 березня шанує преподобного Василя Сповідника, постраждалого під час гоніння на ікони. Він був посаджений в темницю разом з єпископом Прокопієм Декаполітом у період правління імператора Лева Ісавра та іконоборства. 

У цей день часто приходить перша відлига, починає капати з дахів, струмки розливаються. Однак справжнє тепло настане ще не скоро і вдома продовжують топити піч. Наші предки сприймали вогонь як живу істоту, тому його намагалися не розгнівати.

Плюнути у вогонь або залити його водою вважалося гріхом - у людини, що вчинила це дійство, заболять руки і ноги, а губи покриються виразками. Вогонь у печі запалювали з молитвою. Під час цього не можна було голосно розмовляти і сваритися, щоб не накликати біду. У нього не можна було кидати волосся і одяг.

Відео дня

13 березня наші предки починали рубати дрова для лісосплаву. Щоб в будинку було щастя і благополуччя, в нього заносили свіжозрубану гілочку сосни. Із соснових бруньок готували настоянку від застуди. День Василя вважався сприятливим днем для лікування лихоманки, водянки, отруєння. Однак в цілому день вважався нещасливим, тому намагалися не виходити з дому і не починати нових справ.

Погодні прикмети 13 березня

  • Дощ в цей день віщує мокре літо.
  • Якщо граки вже прилетіли, то сніг скоро зійде.
  • Якщо прилетіли жайворонки, то холодів більше не буде.
  • Багато бурульок на дахах - до хорошого врожаю зерна, затяжної весни і пізнього літа.
  • Бурульки тануть і капають сьогодні - до вдалого полювання на зайців.
  • Перисті хмари сьогодні віщують потепління.

Вам також може бути цікаво: