Хто придумав святкувати 1 травня  / УНІАН

У 2023-му році День праці відзначатиметься вже в 137-й раз. Історія цього свята йде далеко в XIX століття, а засновником його є зовсім не Радянський Союз, як думають деякі люди. УНІАН пропонує правдиву історію урочистої події та яскраві привітання з 1 травня у віршах та картинках.

Раніше ми розповідали, що скільки відпочиваємо на травневі свята 2023.

1 травня - свято трудящих у США

Багато представників старшого покоління знають Першотравень як "День солідарності трудящих", який активно святкували в СРСР. Люди влаштовували демонстрації та концерти, присвячені праці. На підприємствах заохочували грамотами робітників, які перевиконували план, як "ударних трудівників".

Відео дня

Насправді, історія свята 1 травня почалася в 1886 році в Чикаго, коли півмільйона людей вийшли на мітинги, вимагаючи скорочення робочого дня до 8 годин. До цього моменту вони працювали по 15-20 годин на добу. Того дня поліцейські намагалися заспокоїти мітингувальників, а сама акція закінчилася безліччю жертв - загинули кілька протестантів і співробітників правопорядку.

Подібні мітинги ще не раз проводили в наступні роки, а у 1888 році з'їзд Американської федерації праці в Сент-Луїсі оголосив 1 травня Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників.

В Україні Першотравень вперше відзначили у 1890 році у Львові. Цей день вже тоді був державним святом і офіційним вихідним. Сучасна Україна теж відзначає День солідарності трудящих, але з 2017 року свято стало називатися трохи інакше - День праці.

З 1 травня - листівки та привітання

Перше травня - листівки / листівки УНІАН

З Першотравнем! Нехай будь-яка робота завжди буде в задоволення і по плечу, а відпочинок - запаморочливим і незабутнім. Гарного настрою, гармонії, енергії, натхнення, веселощів, тільки радісних подій, великих і маленьких перемог кожен-кожен день!

***

Бажаю, щоб ваша праця приносила користь не тільки оточуючим, але щоб вона приносила задоволення і вам самим. Щоб ваша улюблена справа, ваша праця, цінувалися. Бажаю, щоб ваші цілі завжди були досягнутими, а мрії виконаними. Із Днем праці!

***

Вітаю зі святом Весни і праці! Нехай в цей перший травневий день ласкаве сонце освітить ваше життя і надихне на нові трудові звершення. Бажаю вам миру, бадьорого і радісного настрою, вічної весни в душі. Нехай ваші робочі дні будуть творчими і плідними, результати праці приносять задоволення, а вихідні подарують приємний і безтурботний відпочинок.

Листівки на Першотравень / УНІАН

***

Вітаємо Вас із першим днем травня. Бажаємо Вам радості натхненної спільної праці, колективної згуртованості та єднання з тими, хто Вам дорогий. Сміливо ставте перед собою цілі та підкорюйте вершини. Нехай результати Вашої праці радують та надихають на подальші звершення.

***

Вітаємо з прекрасним весняним святом миру та праці! Бажаємо великого ентузіазму і удачі у всіх починаннях, а також успішного продовження ваших справ! Нехай з цього дня вдається будь-яка робота, а настрій буде найсвітлішим і радісним.

***

Першотравень - чудове свято! Від нього віє теплом, енергією, бадьорістю. Бажаю гарного настрою, сонячної теплої погоди і приємних зустрічей, і спілкування з близькими і рідними людьми!

***

1 травня - картинки і привітання / листівки УНІАН

Вітаю з Днем праці та бажаю ніколи не боятися роботи, ніколи не сумніватися у своїх силах, ніколи не зупинятися на півдорозі до поставленої мети. Бажаю успіхів, відкриттів, ідей, досягнень, проривів, нових можливостей та інтересів. І не забувай, що після плідного дня старанної роботи належить гарний відпочинок для душі!

***

Вітаємо з першим травневим днем, зі святом натхненної та творчої праці! Нехай будь-яка справа, за яку ви беретеся, приносить вам задоволення і радує своїми результатами, бажаємо вам успіху, везіння і дружньої підтримки оточуючих в будь-якому починанні.

***

Вітаю з Першотравнем! Бажаю всім трудящим - бажаного достатку, перспектив та розвитку, зльотів кар'єрними сходами та душевного умиротворення на робочому місці. Нехай робота завжди приносить задоволення, радує та відкриває нові можливості. Щастя, чудового настрою та весни в душі!

***

1 травня - привітання зі святом / листівки УНІАН

Вітаю з днем усіх трудящих! Нехай сили ніколи не залишають, бажання виконуються, всі поставлені цілі легко досягаються і добрий настрій ніколи не покидає. Більше посміхайтеся, любіть і будьте коханими, нехай достаток тішить і всіх життєвих благ.

***

Зі святом весни та праці, з 1 травня! Бажаю, щоб праця була посильною, гідною, облагороджуючою, сумлінною, чесною. Бадьорості, світла і знань, емоційної насиченості, результатів, ідей, завжди твердо йти по обраному шляху до своєї мрії, відкинувши лінь, не боячись перешкод, долаючи перешкоди. Нехай воздасться у справах і по заслугам!

***

Вітаю з Першотравнем усіх трудящих! Нехай це весняне свято подарує вам чудовий настрій, чудовий відпочинок та багато радісних хвилин! Бажаю, щоб ви були щасливі, здорові та завжди отримували задоволення від своєї роботи та гідну оплату праці!

***

З 1 травня - листівки та вірші / УНІАН

У день, що символізує солідарність і дружбу всіх людей, хочеться побажати весняного тепла, ентузіазму, побільше яскравих ідей і творчих успіхів у всіх починаннях. Нехай ці дні пройдуть в бадьорому, веселому настрої, яскравих подіях, в колі близьких і рідних. Здоров'я, щастя, любові.

***

Вітаю з Днем праці! Нехай першотравневий настрій зробить будь-яку роботу приємною забавою, і найскладніші завдання видадуться дитячою грою. Бажаю отримувати задоволення від відмінних результатів, не боятися підкорювати нові вершини та не зупинятися на досягнутому. Трудового запалу, оптимізму та гідної оплати!

Вас також можуть зацікавити новини: