Савин день 29 березня 2020 / twit.su

Сьогодні, 29 березня, православна церква вшановує пам’ять мученика Савина Єрмопольского, що жив в Єгипті у III столітті.

Хто такий мученик Савин

Читайте такожВербна неділя 2020: дата та традиції свята

Святий мученик Савин був правителем міста Гермополя. В часи гонінь християн за імператора Діоклітіана (284-305) він разом із однодумцями сховався у віддаленому селі. Однак місце його перебування розкрив за дві золоті монети невдячний жебрак, якому святий багато благодіяв.

Відео дня

Святий відмовився принести жертву ідолам. Стійко перенісши катування залізом і вогнем, він разом із шістьма своїми друзями був утоплений у Нілі.

Традиції дня 29 березня

У давнину цього дня було прийнято готувати вози до теплого сезону: проводити їхній огляд і лагодити. У народі так і казали: «На Савина сани покинь, віз підсунь».

29 березня називають Возовий день / фото: pinterest.com

Санний шлях до цього часу вже повністю руйнувався і час було пересідати на літній транспорт. Тому 29 березня ще називають Возовим днем.

За традицією цього дня впрягали коня у віз і проїжджали до околиці й назад до будинку. Вважалося, що такий шлях несе удачу в справах на літній період.

Що заборонено робити у день Савина

Цього дня заборонялося давати або брати гроші в борг – інакше людина ризикувала провести весь рік у злиднях. Також під забороною сварки та скандали, щоб не накликати на себе неприємності й нещастя.

Читайте такожКоли Великдень у 2020 році в Україні: дата свята

Не рекомендувалося також після заходу сонця їсти хліб – вважалося, що це призведе до злиднів і бідності.

Категорично не можна у Савин день розпалювати вогонь. Згідно із повір’ями, вогонь у будинку цього дня здатен накликати біду. Господині також намагалися не тягати важку ношу, бо від цього додасться турбот.

Крім того, у 29-й день весни також заборонялося їздити у санях, оскільки таким чином можна проїхати повз свою щасливу ​​зірку.

Прикмети та приказки Савиного дня

  • Якщо 29 березня тепло – то й уся весна повинна бути теплою.
  • Хмари високо пливуть – чекай гарної погоди.
  • Одночасний приліт великої кількості птахів свідчить про те, що сезон буде теплим.
  • Горобці купаються і голосно цвірінькають, значить, дні будуть сонячними.
  • Сонячні промені, що пробиваються з-за хмар у цей день, вказували на дощі.
  • Народженим 29 березня доведеться все життя везти на собі віз. Носити їм слід хризоберил або аметист.