У цей день світ відзначає День народження протигаза / Фото УНІАН

Яке свято 12 червня 2020

У цей день світ відзначає День народження протигаза, Всесвітній день боротьби з дитячою працею і Міжнародний день шиїтів.

Читайте такожДень Конституції України: дата свята й вихідні дніВ Бразилії святкують День закоханих, в США - День Лавинг, День ляпанець, День червоних троянд, День печиво з арахісовим маслом, у Парагваї - День миру, у Фінляндії - День Гельсінкі, в Туркменістані - День науки, у Нігерії - День демократії, в Україні - День працівника фондового ринку, на Філіппінах - День незалежності, у Польщі - День державної служби захисту.

Пам'ятні дати 12 червня, річниці та події

У 1664 році північноамериканське місто Новий Амстердам був перейменований в Нью-Йорк.

Відео дня

У 1815 році, внаслідок інтриг банкіра Натана Ротшильда, лондонська газета «Морнінг Кронікл» повідомила про перемогу Наполеона при Ватерлоо на кілька днів раніше битви. Ротшильд, зігравши на паніці, скупив безліч акцій, що зробило його мільйонером.

12 червня можна по праву вважати Днем народження протигаза. У 1849 році американське патентне бюро видало Льюїсу Хаслетту патент на цей пристрій. Винахід називалося «легеневим протектором» і складалося з блоку з клапанами на вдих-видих і повстяного фільтра, що приєднується безпосередньо або через трубку до блоку. Останній міг кріпитися до носа або рота. Активна робота над удосконаленням цього засобу захисту почалася в період Першої світової війни, коли у квітні 1915 року на німецько-французькому фронті німці провели першу газову атаку. В той час для захисту від газів солдатам видавалися марлеві маски, просочені спеціальним розчином. Але вони виявилися ненадійними. Потім інженер Куммант створив маску з гуми, яка щільно облягала обличчя і забезпечувала надходження потоку повітря для дихання через фільтруючий елемент (вугілля). Вже в 1916 році в діючу армію була спрямована перша партія таких протигазів. Їх було виготовлено близько 11 мільйонів. На сьогодні цей «легеневий протектор» продовжує вдосконалюватися.

У 1897 році Карл Ельзенер – в подальшому засновник компанії Victorinox – виробника складаних ножів з безліччю лез, які є символом Швейцарії на рівні знаменитих годинників та сиру, - запатентував легендарний армійський ніж.

Філіппіни REUTERS

В 1898 році була проголошена незалежність Філіппін.

У 1920 році відбулося офіційне відкриття Панамського каналу, хоча перше судно пройшло через канал в серпні 1914 року.

Читайте такожДень медика 2020: дата та історія святаВ 1963 році в Нью-Йорку пройшла прем'єра фільму «Клеопатра» з легендарною в майбутньому оскароносною актрисою Елізабет Тейлор у головній ролі.

У 1966 році в Києві стартувала експлуатація першого в світовій практиці тролейбусного поїзда. Творцем системи з'єднання тролейбусів став київський інженер Володимир Веклич, якому на той час виповнилося всього 26 років. Ідея прийшла в зв'язку з тим, що в місті була гостра нестача водіїв, а пасажиропотік був дуже великим. Приміром, в годину пік біля станції метро «Університет», де перетиналося кілька тролейбусних маршрутів, інтервал руху становив 20 секунд.

У 1967 році був запущений космічний апарат Венера-4, вперше в світі передав дані про атмосферу іншої планети.

У 2009 році всі телевізійні станції США перейшли з аналогової на цифрову трансляцію.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 12 червня вшановує пам'ять преподобного ігумена Ісаакія Далматського / УНІАН

Православна церква 12 червня вшановує пам'ять преподобного ігумена Ісаакія Далматського. У народі день називають Ісаакій Змійовик, або Зміїний свято. Якщо ви сьогодні знайшли зміїну шкіру, не варто боятися, її можна покласти під поріг вхідних дверей, тоді в будинку буде панувати мир і спокій.

Що сьогодні не можна робити

Вважається, що на Ісаакія плазуни влаштовують весілля. Тому гуляти в полі або в лісі в цей день небезпечно. Берегли також і худобу, не виганяйте її на пасовища. Також не можна брехати, хитрувати, приховувати щось і всіляко викручуватись.

Прикмети на 12 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- «Зміїний день сприятливий для посадки бобів;

- павуки плетуть багато павутиння – погода скоро зміниться.

12 червня іменини

Іменини у Івана, Онуфрія, Никанора та Василя.