Яке церковне свято сьогодні, 23 березня / pixabay.com

23 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують двох Никонів - преподобномученика Никона Сицилійського, єпископа, і преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського. У народному календарі - Никонів день. Про його заборони та прикмети, що відзначають у церкві 23 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

23 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

23 березня за новим стилем (5 квітня - за старим) - день пам'яті преподобномученика Никона Сицилійського, єпископа, і 199-ти учнів його, а також преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського.

Никон Сицилійський жив у ІІІ столітті. Він народився в Неаполі, батько його був язичником, а мати - християнкою. Никон також був язичником, а ще - хоробрим і сильним воїном. Одного разу його загін потрапив в оточення, і небезпека для воїнів була смертельною. Никон пригадав, як мати вчила його молитися - він проговорив молитву, перехрестився і пообіцяв, що якщо їм вдасться врятуватися, то хреститься. Загону вдалося уникнути неминучої смерті, і Никон вирушив на гору Ганос, на узбережжі Мармурового моря, щоб хреститися. Там же він прийняв чернецтво.

Відео дня

Незабаром Никон став прикладом для всієї братії і його висвятили в сан єпископа. Колишній настоятель обителі перед смертю порадив ченцям переселитися на Сицилію через загрозу навали варварів. Никон і ще 190 ченців прибули до Неаполя, де до них приєдналися ще 9 соратників. Багато років вони жили в монастирі, який заснував Никон. Утім, коли почалися нові гоніння на християн, усіх їх стратили.

***

Никон Києво-Печерський жив у XI столітті. Він був послідовником засновника монастиря преподобного Антонія. Усіх новоприбулих в обитель Никон Печерський постригав у ченці, і одного разу постриг придворних улюбленців князя Ізяслава. За це князь розгнівався на Никона - й той був змушений покинути монастир і оселитися на півострові Тмутаракань. Там він старанно трудився, молився, навколо нього зібралися послідовники, і вони заснували монастир Пресвятої Богородиці.

Через деякий час Никон повернувся в Києво-Печерську лавру, його обрали ігуменом. Помер преподобний у глибокій старості, похований у Ближніх печерах.

Свято 23 березня за старим стилем - день пам'яті мучеників Кодрата, Кипріяна, Анекта і Крискента.

Про що говорять прикмети на 23 березня

23 березня - прикмети сьогоднішнього дня / фото Mabel Amber, who will one day / Pixabay

У народному календарі 23 березня - свято Никонів день. За його прикметами орієнтуються, якою буде погода та літо:

  • удень спекотно, а вночі холодно - буде гарна погода;
  • чути перший весняний грім - літо буде дощовим і холодним;
  • ясне зоряне небо - завтра буде морозний день;
  • у берези багато соку - літо буде дощове;
  • у річці води не додається - до спекотного літа.

23 березня прийнято садити яблуні, горобину, смородину та інші ягідні кущі.

Що можна робити 23 березня

Святим цього дня моляться про зміцнення віри і духу, дарування мужності, сміливості і терпіння, подолання труднощів. Никон Сицилійський залишив після себе три напуття: прислухайтеся до батьків, йдіть за Богом, будьте прикладом для ближніх у всьому. Никона Печерського просять про захист від нечисті.

У народі вважають, що цього дня потрібно зробити ретельне прибирання - не тільки в домі, а й у саду та на городі, а також добре викупатися.

Що не можна робити 23 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти в допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024, тим, хто постує, в цей день можна їсти гарячу їжу з олією.

За народними прикметами забороняється сьогодні влаштовувати і залишати безлад у домі - чим більше бруду і пилу, тим менше буде грошей. Також не можна гроші тримати на виду - до злиднів. Не рекомендують стригтися, фарбувати волосся.

23 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Анастасія, Варвара, Василь, Ілля, Лідія, Макарій, Никон, Сергій, Стефан.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: