Яке церковне свято сьогодні, 24 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

24 березня за новим церковним календарем православні віряни відзначають передсвято Благовіщення Пресвятої Богородиці та згадують Захарію Печерського. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у церкві 24 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

24 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

24 березня за новим стилем (6 квітня - за старим) - день пам'яті преподобного Захарії Печерського, пісника, та передсвято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Цього ж дня і за новим, і за старим календарем - перша неділя Великого посту, яка називається Торжество Православ'я.

Преподобний Захарія жив у XII-XIV століттях. Він був ченцем у Києво-Печерській лаврі, у Дальніх печерах. Своє ім'я - постник - Захарія отримав тому, що дотримувався дуже суворого посту. Іноді він їв лише після заходу сонця і лише саму траву.

Відео дня

Преподобний прославився тим, що молитвою міг вигнати біса і зцілити душу людини. Завдяки своєму праведному життю він удостоївся бачити ангелів. Святі мощі Захарії спочивають у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври.

***

У першу неділю Великого посту святкують Торжество Православ'я - день, коли Православна Церква торжествує над єрессю, що спотворює християнське віровчення. Свято встановили 843 року, у Візантії, коли остаточно перемогли єретиків-іконоборців. До цього православних християн, які шанували ікони, піддавали гонінням, а самі ікони і мощі святих спалювали. 843 року скликали Константинопольський собор, на якому і встановили свято Торжества Православ'я.

Свято 24 березня за старим стилем - день пам'яті святителів Софроніїв.

Про що говорять прикмети на 24 березня

24 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 24 березня - свято Артемон - дери полоз, яке назвали так на честь святого Артемія Селевського, пам'ять якого теж звершується цього дня.

Прикмети дня говорять про погоду надалі:

  • день теплий видався - весна буде гарною і літо настане скоро;
  • чути жайворонка - до тепла, а якщо зяблик співає - до холоду;
  • якщо ніч цього дня тепла - весна буде такою ж.

24 березня починається підготовка до свята Благовіщення, яке відзначається за новим стилем 25 березня.

Що можна робити 24 березня

Увечері на передсвято Благовіщення Пресвятої Богородиці можна піти на службу до храму, помолитися, попросити в Діви Марії заступництва і прощення. Якщо немає можливості відвідати храм, можна помолитися вдома або в іншому місці. Головне - це щира молитва.

За народним звичаєм перед тим, як іти до церкви, всією сім'єю тричі обходили дім із молитвами - щоб захистити його. Також напередодні Благовіщення потрібно зробити прибирання в домі, закінчити всі невідкладні справи. Раніше цього дня за традицією на вулиці розпалювали багаття, в якому спалювали все непотрібне, вважалося, що чим вище полум'я багаття - тим кращий захист від нечисті.

Що не можна робити 24 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти в допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024 року, тим, хто постує, в цей день можна їсти гарячу їжу з олією.

Оскільки триває підготовка до Благовіщення, то після обіду цього дня церква забороняє важко працювати, прибирати, прати, шити - це вважається гріхом. Не можна ображати будь-кого - ні людей, ні тварин. Цього дня не ходять у гості й не приймають гостей.

24 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Артемій, Володимир, Петро, Степан, Яків.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: