Церковне свято 3 серпня / REUTERS

У цей день серед віруючих проходять вшанування преподобного Онуфрія Печерського - святого, який жив у Києві в 12 столітті. Він був ченцем Києво-Печерської Лаври, мешкав у Ближніх печерах. Донині там знаходяться його нетлінні мощі.

На жаль, докладних відомостей про його життя немає. Відомо тільки, що він дотримувався мовчазного затвору, як і багато ченців Києво-Печерської Лаври. На Русі споконвіку його пам'ять шанували мовчанням. Вважалося, що всі роботи 3 серпня слід виконувати мовчки, інакше можна накликати біду. Раніше ми розповідали про те, як відзначають народне свято 3 серпня в Україні.

Яке свято 3 серпня за православним календарем - день пам'яті пророка Єзекіїля

Відноситься до числа "великих пророків", народився близько 622 року до н.е в Юдеї. Був священиком і з першим караваном полонених в 527 році до н.е був відправлений до Вавилону. Жив у селищі Тель-Авів. Після того, як йому були дані видіння від Господа, Єзекіїль в 592 році до н.е став пророком. 

Відео дня

Його будинок, як і будинки багатьох вигнаних полонених священиків, став притулком для віруючих іудеїв. Саме з таких будинків згодом виникли синагоги. Єзекіїль читав людям проповіді, а пізніше став автором старозавітної книги.

Згідно з переказами, був умертвлений одним з правителів за звинувачення в безчесті.

Церковне свято сьогодні - день пам'яті преподобного Симеона Юродивого і спостника його - Іоанна

Святі жили в VI столітті в Сирії. Після подорожі в Йордан до святих місць, вони вирішили не повертатися додому і залишитися в монастирі. Прийняли постриг в монастирі св. Герасима, а після вирушили до Мертвого моря. Здійснювали багато подвигів, борючись зі спокусами. Так Симеон і Іоанн прожили 29 років. Після закінчення цього часу Симеон виїхав до міста Емесу і почав юродствовати, рятуючи інших людей.

Шлях його полягав у тому, щоб напоумити громадськість і закликати до розсудливості словом і ділом. За страждання в Ім'я Господа Христос нагородив святого даром передбачень, тоді Симеон побачив землетрус, який знищить Антіохію. У 590 році помер, а незабаром помер в пустелі і Іоанн.

Прикмети 3 серпня

Прикмети 3 серпня / фото УНІАН
  • ніч холодна - зима буде морозною та настане рано;
  • зливи 3 серпня - осінь виявиться сирою;
  • тепла та суха погода сьогодні обіцяє гарний урожай грибів;
  • туман - восени буде тепло та сонячно.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, сьогодні не можна обманювати, а якщо сказати правду не виходить, треба уникнути відповіді. Церква забороняє віруючим брати в руки гострі предмети, у тому числі ножі та виделки - можна викликати конфлікти та біди. Також не рекомендується відмовляти у гостинності та відмовлятися від вигідних пропозицій.

Що можна робити 3 серпня

У цей день наші пращури готували комори для зерна: міняли дошки, перестилали підлогу, провітрювали. Всю роботу виконували мовчки. Також на світанку ходили до джерела і набирали "мовчальну воду", яка володіла цілющими властивостями. Працюючи в саду, збирали яблука, варили з них квас, компоти, робили вино. 

Вас також можуть зацікавити новини: