День Бориса і Гліба 2020 - традиції та прикмети / фото belnovosti.by

Сьогодні, 6 серпня, православна церква вшановує пам’ять святих благовірних князів-страстотерпців Бориса і Гліба (у святому хрещенні – Роман і Давид).

Святі Борис і Гліб: у чому сенс їхнього подвигу

Читайте такожРелігійні свята у серпні 2020: православний календар на місяць

Князі Борис і Гліб були молодшими синами святого рівноапостольного князя Володимира. Народилися вони незадовго до хрещення Київської Русі й були виховані у християнському благочесті.

Відео дня

Борис і Гліб були вбиті старшим братом Святополком під час міжусобиці, яка розгорілася після смерті батька у 1015 році. Спершу той наказав убити Бориса. Сталося це 24 липня 1015 року (6 серпня за новим стилем) на березі річки Альти. Невдовзі помер і Гліб. Вбивці наздогнали князя в гирлі річки Смядині, поруч зі Смоленськом.

Після мученицької смерті від рук одновірців церква зарахувала братів до лику святих. Вони стали першими святими на Русі, канонізованими до лику мучеників-страстотерпців.

Що заборонено робити в день Бориса і Гліба

6 серпня люди вважали за краще утриматися від будь-якої складної роботи і не обтяжувати себе домашніми обов'язками. Натомість цього дня вони сходили один до одного в гості й пригощали домашніми пирогами.

Що можна та не можна робити 6 серпня / фото ua.depositphotos.com

У день пам’яті святих Бориса і Гліба люди намагалися не виїжджати працювати в поле, щоб не потрапити в сильну пожежу. Річ у тім, що зазвичай у серпні розпочиналася пора гроз із блискавками, через які могли загорітися копиці сіна.

Водночас 6 серпня можна займатися збором ягід, варити із них компоти, варення. Також цього дня робилися також запаси березових віників для лазні. Вибирали берези з спадаючими гілками або молоді деревця, які ще не цвіли.

Прикмети та повір’я на 6 серпня

  • Ясний сонячний захід у день Бориса і Гліба - літо буде ясним і без опадів.
  • Якщо зацвіла черемха – слід очікувати двотижневого похолодання.
  • Калини ягоду розкусиш – змучений коханням будеш. А малину спробуєш – хмільний від кохання станеш.
  • Побачив росу до полудня – до грози.
  • Почув дзижчання мух - буде сонячна погода.
  • Павук плете павутину – до тривалих дощів.
  • З осики пух полетів – настав час збирати підосичники.