День бухгалтера в Україні 2020 - історія свята / фото ua.depositphotos.com

Кожного року 16 липня в Україні відзначають День бухгалтера – професійне свято бухгалтерів та аудиторів.

День бухгалтера: виникнення свята в Україні

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

До 2004 року в Україні День бухгалтера відзначали неофіційно. Лише тоді було ухвалено рішення виділити день у році для вшанування бухгалтерів. Датою святкування було визначено 16 липня, адже саме цього дня у 1999 році Верховна Рада ухвалила закон "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Відео дня

У квітні 2018 року указом президента святкування цього дня було поширено й на аудиторів. Відтоді це свято в Україні називається – День бухгалтера та аудитора.

Історія появи професії

Професія бухгалтера є дуже давньою й, за різними оцінками, їй близько 6 тисяч років. Перші бухгалтери з’явилися ще у стародавньому Єгипті – тоді вони займалися рахівництвом і збором податків.

День бухгалтера 2020 - цікаві факти про професію / фото ua.depositphotos.com

Батьком бухгалтерського обліку вважається італійський математик Лука Пачолі. Ще у XV столітті в своїй праці "Все про арифметику" він порушив питання про основні принципи бухгалтерії як науки. Книгу Пачолі опублікували 10 листопада 1494 року. Тому щороку в цю дату святкують Міжнародний день бухгалтера. Таким чином, українські бухгалтери мають змогу двічі на рік – у липні та листопаді – відзначати своє професійне свято.

Цікаві факти про бухгалтерію

  • Бухгалтери мають свій міжнародний герб. На ньому зображено сонце (уособлює те, що облік є світочем господарської діяльності), ваги (натяк на баланс), крива Бернуллі (безперервність і нескінченність обліку). Його автором є французький учений Жан Батист Дюмарше.
  • Девіз бухгалтерської справи: "Наука, довіра, незалежність!".
  • Серед бухгалтерів у всьому світі 85% становлять жінки. Така статистика пояснюється тим, що ця робота є досить монотонною й вимагає усидливості та зосередженості.
  • Відомий американський гангстер Аль Капоне потрапив за ґрати завдяки бухгалтерам. Попри те, що його підозрювали у багатьох злочинах, серед яких незаконна торгівля алкоголем і вбивства, Капоне змогли заарештувати й посадити до в’язниці лише за ухилення від сплати податків.