Біографія Ярослава Мудрого / пам'ятник Ярославу Мудрому в Києві

5 березня в Україні вшановують князя Київської Русі Ярослава Мудрого, одного з найвидатніших правителів в українській історії. На честь Ярослава Мудрого в Україні, а портрет князя зображений на купюрі 2 гривні. За час його правління Київ став одним з найбільш освічених і найбагатших міст Європи. Тому біля біля київських Золотих воріт встановлено пам'ятник Ярославу Мудрому.

УНІАН розповість, чим прославився Ярослав Мудрий як київський князь, і які цікаві факти відомі про нього. Раніше УНІАН писав, що історики відтворили і показали, як в реальному житті виглядав Ярослав Мудрий.

Ярослав Мудрий-коротка біографія

Ярослав Мудрий був сином іншого відомого князя Володимира Великого, який хрестив Київську Русь. У ранньому дитинстві батько Ярослав керував спочатку Ростовом, а потім Новгородом.

Відео дня

У 1014 році Ярослав підняв повстання проти свого батька за київський престол, але вже в 1015 році Володимир Великий помер. Після цього протягом декількох років він боровся за титул князя з братами і в підсумку переміг.

За час правління Ярослав Мудрий видав перший у Київській Русі звід законів "Руська правда". Він вперше замінив тілесні покарання та страту на грошові штрафи. Також Ярослав Мудрий був великим полководців і ліквідував загрозу від печенігів для Київської Русі.

Дбав князь Ярослав і про культуру і релігію в державі. За його правління були побудовані храм Благовіщення, Золоті ворота, храм святого Георгія і святої Ірини, і кілька інших. Найважливішою з побудованих ним святинь була Софія Київська, яку Ярослав побудував на місці перемоги над печенігами. При Софії Київській була заснована школа богослов'я.

Чим прославився Ярослав Мудрий / фото Wikimedia

Для всіх своїх дітей Ярослав влаштував шлюби з членами королівських сімей різних європейських країн, за що його назвали "тестем Європи". Завдяки цим шлюбам Київська Русь зміцнила своє політичне становище в Європі.

Цікаві факти про Ярослава Мудрого

  • У 2008 році Помісний собор ПЦУ канонізувала Ярослава Мудрого як святого благовірного князя.
  • День пам'яті Ярослава Мудрого випадає на 4 березня у високосні роки, і на 5 березня у невисокосні.
  • За життя Ярослава ніколи не називали Мудрим. Це прізвисько з'явилося в історичних роботах лише в 18-19 столітті.
  • Після смерті Ярослав був похований у саркофазі в Софії Київській. Саркофаг зберігся до наших днів, але останки князя з нього безслідно зникли. Замість них в саркофазі були виявлені останки невідомих жінок. Місцезнаходження праху Ярослава невідоме.
  • Відомо, що князь дуже любив читати, і можливо у нього була величезна бібліотека. Однак місце розташування його бібліотеки невідоме, і навіть факт її існування не доведений.
  • На честь нього в Україні названо Орден князя Ярослава Мудрого, який вручають за заслуги перед Україною. Такий орден є у президента Польщі Анджея Дуди, президента Молдови Майї Санду і колишнього японського імператора Акіхіто.
  • Відомо, що Ярослав Мудрий був не дуже хорошим воїном, бо він кульгав. 

Вас також можуть зацікавити новини: