Горіховий Спас-коли настане / depositphotos.com

Влітку православні віруючі святкують три Спаси - Яблучний, Медовий і Горіховий. Урочистості присвячені Спасителю нашому, тому і називаються Спасами. Інші назви свята 29 серпня - Хлібний, Холодний, Малий, Нерукотворний або Полотняний Спас.

Раніше ми складали повний православний календар свят на серпень.

Коли буде Горіховий Спас - дата та історія виникнення свята

Історія свята Горіховий Спас / pixabay.com

Щорічно дата Третього Спаса незмінна - 29 серпня - відразу після свята Успіння Пресвятої Богородиці. Згідно з переказами, в цей день переносили мощі Ісуса Христа, святили горіхи і зерно. Назва "Спас Нерукотворний" походить з легенди. Вважається, що Христос умив обличчя, а після витер його рушником, на якому відбився його лик.

Відео дня

Саме з цього зображення пізніше писали ікони Спаса Нерукотворного. Коли правитель Едеси був хворий, полотно з ликом Божим зцілило його. Імператор увірував у християнство, а віра почала поширюватися в регіоні активніше.

Горіховий Спас - що святять у церкві

Що можна святити на Горіховий Спас / ua.depositphotos.com

Читайте такожРейтинг горіхів по корисності-скільки в день їх можна їстиУ цей день прийнято збирати горіхи і робити з них заготовки на зиму. Також господині випікають хліб. Ці всі дари природи прийнято нести до церкви, щоб окропити святою водою.

Наші предки 29 серпня влаштовували ярмарки, де продавали полотна, овочі та фрукти. Вважалося, що піти з ярмарку, нічого не купивши - погана прикмета, тому всі жителі обов'язково купували собі якусь річ.

Горіховий Спас - що можна робити сьогодні

Що прийнято робити 29 серпня / ua.depositphotos.com

Народні повір'я свідчать, що 29 серпня настають холоди, тому люди більше приділяють уваги утепленню приміщень. Святкують Горіховий Спас вже не з таким розмахом, як Яблучний або Медовий - готуються до зими:

  • займаються прибиранням жита і пшениці;
  • тчуть полотна і шиють одяг;
  • ходять на вечірню службу до церкви, щоб освятити продукти;
  • моляться мученику Діоміду.

Завершувати Горіховий Спас прийнято миттям в лазні.

Горіховий Спас - що не можна робити в цей день

Християнська церква вважає, що сьогодні категорично заборонено розпивати алкоголь і влаштовувати галасливі гуляння. Не можна сваритися, лихословити і заздрити. Якщо ви планували зайнятися прибиранням по дому - перенесіть на інший день.

Вас також може зацікавити: