Хрестопоклонна неділя / depositphotos.com

19 березня, в третю неділю Великого посту, відзначається Хрестопоклонна неділя. У храмах поклоняються головному символу християнства і порятунку людства. 

Раніше ми розповідали, коли Великий піст 2023 та про його традиції та заборони.

Що таке Хрестопоклонна неділя і її значення

Хрестопоклонна неділя отримала назву від поклоніння Чесному і Животворящому Хресту Господньому. У суботу ввечері прикрашений квітами Хрест урочисто виносять в храмах і здійснюють всенічне бдіння. Віруючі поклоняються Хресту, в цей час співається: "Хресту твоєму поклоняємося, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо".

Відео дня

Хрест залишається в храмі протягом усього тижня до п'ятниці, тому і третю неділю, і четверту седмицю Великого посту (четвертий тиждень) називаються "хрестопоклонними". Хрестопоклонну неділю відзначають в середині посту для того, щоб нагадати про страждання і смерть Господню і зміцнитися для продовження посту.

Хрестопоклонна неділя - традиції 

За старих часів на Хрестопоклонному тижні в середу вітали із закінченням першої половини посту. За народними прикметами, в ніч з середи на четвер можна почути хрускіт - це Великий піст 2023 навпіл ламається. Також на Хрестопоклонному тижні було прийнято готувати випічку у вигляді хрестів. Іноді в ній запікали житнє зерно - щоб був хороший урожай хліба. Така випічка повинна була нагадати про страждання Христа і про те, що кожна людина несе свій хрест в житті. 

Хрестопоклонна неділя - що не можна робити

У Хрестопоклонну неділю є заборони, які не можна порушувати:

  • категорично заборонено лаятися, сваритися і пліткувати в цей день і наступний тиждень;
  • не можна відмовляти в милостині і тим, хто просить;
  • не можна лінуватися;
  • не можна веселитися і вживати алкоголь. 

Також на цей час до Великодня не можна порушувати традиції Великого посту. 

Вас також можуть зацікавити новини: