Яке сьогодні свято 10 квітня / колаж УНІАН, фото УНІАН, ua.depositphotos.com

Православна церква України 10 квітня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Терентія, Максима, Олександра і Феодора, а також патріарха Григорія Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні згадували преподобного Іларіона Нового.

Наші пращури в це народне свято шанували первоцвіти - збирали і засушували мати-й-мачуху, зривали черемшу, добували сік і бруньки берези. Дівчата з перших диких квіток плели вінки, які приносили додому і вішали на стіну. Вірили, що цей захистить оселю від лиха та неприємностей.

Чоловіки в свято 10 квітня оглядали і лагодили вози, а також запрягали в них коней. Якщо на дорогах уже засихала багнюка, то їздили в найближче місто на ринок, щоб поповнити припаси і купити літній одяг. На городах починали за допомогою плуга орати землю для посівів. За традицією батькові на ділянці допомагали сини.

Відео дня

Народне свято 10 квітня вважається вдалим для примирення, налагодження стосунків, вибачень. Цього дня варто вибачитися перед тими, кого ви образили, і тоді стосунки вдасться врятувати.

10 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером творчі, волелюбні, незалежні. Не люблять обмеження та заборони. Мають багато ідей та ентузіазму, але рідко доводять розпочате до кінця. Не можуть довго сидіти без діла і займатися рутиною. Схильні до необдуманих вчинків та емоційних покупок.

10 квітня свято України / фото dae jeung kim, Pixabay

Що не можна робити 10 квітня

Якщо у вас попросили вибачення сьогодні, то не варто й надалі тримати зла та згадувати старі образи.

Категорично заборонено смітити біля води, виливати відходи в річку, плювати і митися в джерелі, а також сваритися біля ставків і колодязів.

Невдалий день для риболовлі.

Не варто займатися рукоділлям.

Заборонено шкодити природі, рубати дерева і ламати гілки, розводити багаття на вулиці, залишати після себе сміття. У дикій місцевості не можна кричати й галасувати, лякати птахів, розоряти гнізда й дупла. Суворо заборонено полювати.

Прикмети погоди 10 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Гроза цього дня віщує дощовий квітень.
  • Сонячний світанок безхмарний - до гарного врожаю пшениці та вівса.
  • Якщо на березі вже з'явилося листя, то більше заморозків не буде.
  • Дме теплий вітер - до швидкого потепління.
  • Якщо вже з'явилися бджоли і комарі, то настала справжня весна.
  • Вранці на траві багато роси - до спеки.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: