1який сьогодні свято 14 вересня / фото pixabay.com

Православна церква України 14 вересня за новим стилем відзначає велике православне свято Воздвиження Хреста Господнього, а також вшановує пам'ять святого Іоанна Златоустого. За старим стилем в цей день шанували святого цілителя Симеона Стовпника.

У народне свято 14 вересня наші предки дотримувалися суворого посту. Хрест Господній сприймали як символ страждань, і відмовлялися від смачної їжі, щоб вшанувати мученицьку смерть Ісуса. Вірили, що того, хто буде постити на Воздвиження, обов'язково благословить Господь.

На Воздвиження в давні часи було прийнято піднімати хрести на споруджуваних церквах і в цілому починати будувати храми. Священики в це народне свято обходили селища з іконами і молитвою, а також відвідували будинки хворих і молилися за їх одужання.

Відео дня

Наші предки вірили, що в цей день настає справжня погодна осінь, а птахи починають відлітати в теплі краї. Ночі стають помітно коротшими, а дні - холоднішими.

За старими повір'ям, в свято 14 вересня окрім побудови нових будівель не можна починати ніякі справи, інакше вони будуть приречені на провал. Це вважалося головною забороною дня.

У народне свято 14 вересня люди збирали урожай пізніх овочів і ягід, стригли овець, заготовляли дрова. У містах проводилися осінні ярмарки, де селяни продавали все, що зібрали і виготовили за літо.

14 вересня - знак зодіаку

Народжена 14 вересня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня дуже наполегливі, працьовиті і вперті. Вони досягають успіху в будь-якій справі і їх неможливо здолати. Їхні думки часто випереджають свій час. Рідних і друзів захоплює їхня сміливість.

14 вересня свято Україна / фото Ralf Kunze / Pixabay

Що не можна робити 14 вересня

У Воздвиження Хреста Господнього не можна займатися рукоділлям, важкою фізичною працею, пранням і прибиранням. Не рекомендується в цей день підмітати підлогу, інакше можна вимести з дому все щастя.

14 вересня не можна ходити в ліс, в гори або в іншу дику місцевість, оскільки підвищується ризик зіткнення з агресивними тваринами.

У цей день залишки їжі і хлібні крихти не можна викидати зі столу, інакше в родині може наступити голод.

Не можна нікому розповідати про свої плани, інакше нічого не збудеться. Також не варто розповідати свої секрети, інакше вони всім стануть відомі.

Прикмети погоди 14 вересня

Прикмети погоди в день насіння-летопроводца вказують на те, яким буде далеке майбутнє.

  • Якщо погода в цей день тепла, то вся зима буде теплою.
  • Дощ і гроза віщують дощову осінь.
  • Сонце пригріло - до теплої і сонячної осені.
  • Якщо піднявся сильний вітер, то взимку часто будуть дути морозні вітри.
  • Гуси вже відлітають на зимівлю - до короткого бабиного літа і ранньої зими.
  • Якщо пропали всі мухи і комарі, то скоро сильно похолодає.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: