Яке сьогодні свято 15 червня / фото picjumbo.com

Православна церква 15 червня вшановує пам'ять константинопольського патріарха Никифора Сповідника. Наші предки в цю дату підгортали картоплю і знімали кору дуба, необхідну для обробки шкіри.

Це народне свято отримало назву Никифор-в'юн зелений, оскільки в цю дату молоді дівчата плели вінки з трав і польових квітів. Кожна рослина мала своє символічне значення. Наприклад, ромашка означала міцне здоров'я, барвінок - міцний і щасливий шлюб, мальви - сонце, незабудки - дорогі серцю спогади, полин - захист від нечисті. 

Вінки в Никифорів день не тільки носили дівчатка і жінки, а й використовувалися як обереги. Їх розвішували в хліві і курнику для захисту домашніх тварин і птахів від нечистої сили і хвороб, а також для родючості. Також вінок вішали над вхідними дверима, щоб в будинок не проникла нечисть. Після того, як у вінку зів'яли всі квіти, його не просто викидали, а спалювали або пускали по воді.

Відео дня

У народне свято сьогодні, 15 червня, українці пекли колобки та короваї. Така випічка символізувала ситість і родючість чорнозему. Домашнім хлібом намагалися пригостити всіх близьких. Вважається, що якщо люди сьогодні розділять хліб, то ніколи не посваряться.

Никифорів день вважається дуже вдалим для весілля, сватання і знайомства з батьками нареченого або нареченої. Укладений в цю дату шлюб буде довгим і щасливим.

Народжені 15 червня люди дуже практичні і приземлені. Вони справляються з будь-якими труднощами і мають план дій на будь-яку ситуацію. За характером вони веселуни і гумористи. Їм гарантований успіх у всьому, за що вони беруться.

Що не можна робити 15 червня

У свято 15 червня обов'язково запам'ятайте свій сон і не ігноруйте його. Якщо в ніч з 14 на 15 червня побачили неприємне сновидіння, то це попередження від долі про можливу небезпеку. Якщо уві сні ви з кимось посварилися, то в реалі не варто конфліктувати з цією людиною і розповідати їй свої секрети.

Прикмети погоди 15 червня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо після обіду сонце зайшло за хмари і більше не показувалося, то погода скоро зіпсується.
  • Соловей співає всю ніч - до погожої погоди.
  • Якщо в Никифорів день пішов дощ, то урожай грибів в цьому році буде багатим.
  • Сильний вітер 15 червня - до дощової погоди найближчими днями.
  • Сильна роса вранці віщує хороший урожай овочів і ягід.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: