Яке сьогодні свято 26 липня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква відзначає свято 26 липня Собор архангела Гавриїла. Він вважається хранителем Божого знання. Протягом всієї Біблії він являється різним людям і відкриває їм різні одкровення. Саме Гавриїл повідомив Діві Марії, що у неї народиться син Божий. Архангелу Гавриїлу моляться про допомогу в прийнятті непростого рішення.

Також в цей день вшановують пам'ять християнського богослова Степана Савваїта з Палестини. Йому моляться представники інтелектуальних професій і студенти.

Наші предки вважали день Гавриїла дуже вдалим для збору жита і пшениці. Говорили, що архангел Гавриїл допомагає хлібу дозріти. Найбільше в цей день побоювалися типових для кінця липня дощів, згубних для врожаю.

Відео дня

Це народне свято в давні часи повністю проводили в полі. На сінокіс виходили жителі всього села, а наприкінці роботи порівну розділяли сіно між усіма, хто брав участь у жнивах.

У народне свято 26 липня проводили ритуал на вдалий сінокіс. Для цього наші предки брали шмат хліба і клали за пазуху, поки не дійдуть до поля. На полі випічку клали в тому місці, де починали працювати, і тричі над нею хрестилися. Вважали, що після такого обряду зерно буде запашним і надовго збережеться. Після роботи хліб згодовували худобі.

За звичаєм, найперший сніп сіна жала старша жінка в сім'ї. Такий сніп називали іменинним і ховали в недоступному місці під іконою. Його не чіпали аж до Покрови Пресвятої Богородиці, і тільки на Покрову давали в їжу худобі.

Народжені 26 липня за знаком зодіаку Леви. За характером вони дуже горді і вперті. Рідко прислухаються до чужих порад, але із задоволенням повчають інших. Люблять подорожувати і заводити нові знайомства. Вони мають гарне почуття стилю в одязі та інтер'єрі кімнати.

Яке свято 26 липня в Україні / фото pixabay.com

Що не можна робити 26 липня

26 липня категорично заборонено нешанобливо ставитися до хліба, викидати його залишки, змітати крихти на підлогу. Залишки випічки краще згодувати звірам і птахам.

Не варто в цей день байдикувати, відкладати роботу і довго спати, інакше в справах не буде успіху. Також 26 липня не можна скупитися, якщо близькі про щось просять.

Не брешіть, не розпускайте чутки і не перебільшуйте свої заслуги в цей день, інакше обман пізніше обов'язково розкриється.

Прикмети погоди 26 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо погода сьогодні суха, то осінь буде погожою і теплою.
  • Риби плавають великим косяком - до гарної погоди.
  • Якщо небо покрилося хмарами, але квіти не закрилися, то дощу не буде.
  • Вишня повністю дозріла - осінь буде ранньою.
  • Чим більше ягід на калині з'явилося, тим морозніше і сніжніше буде зима.
  • Темні хмари в цей день віщують зміну погоди.
  • Побачити коника на землі або на асфальті - до спекотної і вологої погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: