Яке сьогодні свято 29 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 29 грудня за новим стилем вшановує пам'ять 14 тисяч новонароджених, яких убив цар Ірод у Віфлеємі, намагаючись убити новонародженого Ісуса. Однак ангели заздалегідь попередили Діву Марію про наміри Ірода, і вона з немовлям Ісусом втекла до Єгипту. За старим стилем 29 грудня церква вшановувала старозавітного пророка Аггея.

Народне свято 29 грудня вважається одним з найстрашніших і трагічних днів у році. Загиблі від рук царя Ірода немовлята шануються як перші мученики, загиблі за християнство. У давні часи в цей день на землю опускалися найлютіші морози.

Цей день здавна вважається небезпечним через розгул нечисті. Наші предки намагалися не виходити з дому без великої необхідності. У цю дату сиділи вдома, очікували поліпшення погоди і настання тепла.

Відео дня

У свято 29 грудня побоювалися за здоров'я і благополуччя дітей. Побоювалися, що нечисть може нашкодити дитині або наслати на неї лихоманку. Дитину не залишали без нагляду і не відпускали грати на вулицю без дорослих. Грудним дітям для захисту від злих сил клали в колиску квітку будяка. Також за благополуччя і міцне здоров'я дітвори молилися в церкві.

В української молоді в цей день тривав період Святок. На Святки було прийнято ходити в гості з частуваннями і нести пироги хрещеним, а також ходити по домівках сусідів з колядками і піснями. Дівчата в це народне свято збиралися у старшої подруги, займалися рукоділлям і ворожіннями, обмінювалися плітками.

29 грудня - знак зодіаку

Народжена 29 грудня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. У іменинників цього дня практичний і приземлений характер. Вони завжди знають, чого хочуть досягти в житті, і мудрі не по роках. Відрізняються завзятістю і працьовитістю. У народжених 29 грудня людей непростий і образливий характер, але вони визнають свої недоліки.

29 грудня свято Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 29 грудня

Не варто виходити з дому без великої необхідності.

29 грудня не залишайте дітей без нагляду, Не бийте дитину і не лайте її матом, не залишайте під наглядом незнайомців. Після настання темряви не можна випускати дитину на вулицю без супроводу дорослих.

Не можна різати птицю на м'ясо в цей день.

Прикмети погоди 29 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо гілки дерев вкриті інеєм, то до Нового року потеплішає.
  • 29 грудня вдарив мороз - похолодання триватиме до Водохрещі.
  • Якщо в цей день різко погіршилася погода, то зима буде затяжною, а весна - холодною.
  • Річки і озера не чіпав лід - морозу в найближчі дні не буде.
  • Сніг падає і відразу тане - до потепління.
  • Вночі видно багато зірок - гряде мороз і сильний вітер.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: