Яке сьогодні свято 6 грудня / колаж УНІАН, фото pon.org.ua, ua.depositphotos.com

Православна церква 6 грудня за новим стилем вшановує пам'ять святого Миколая Чудотворця. Він був реальною людиною, яка жила на території сучасної Туреччини. За життя він був єпископом у світі Лікійської і роздав свою спадщину від багатих батьків нужденним людям. За легендою, Микола одного разу таємно закинув через вікно золото для трьох бідних сестер, у яких не було спадщини.

За старим стилем 6 грудня вшановували єпископів Амфілохія, Григорія і Феодора.

В Україні День святого Миколая святкують близько тисячі років, а присвячені Миколі Чудотворцю ікони можна знайти в стародавніх хатах. Його вважали заступником моряків, сиріт, мандрівників, студентів. У народне свято 6 грудня святому Миколаю молилися про здоров'я і благополуччя.

Відео дня

В українців існує традиція робити дітям подарунки на день Миколая. За три дні до свята діти пишуть листа Миколі і залишають його на вікні. У саме свято 6 грудня Микола покладе під подушку слухняним дітям бажаний подарунок, а неслухняним залишить різку. Господині на це народне свято пекли "миколайчики" - обрядові пряники, якими пригощали дітвору.

Дівчата на Миколая ворожили на долю, майбутнє весілля і кількість дітей. За давніми повір'ями, посватана 6 грудня наречена буде вірною дружиною і доброю господинею.

У різних українських регіонах були різні традиції святкування Миколая. Наприклад, на Харківщині варили кутю і узвар, як на Різдво, щоб наступного року був хороший урожай. На Київщині господар обходив хату і сарай зі святою водою, крихтами хліба і сіллю для захисту від зла. 

На Миколу серед українців було прийнято виплачувати борги. Люди вірили, що якщо не повернути борг до Миколая, то відносини назавжди зіпсуються.

6 грудня - знак Зодіаку

Народжений 6 грудня людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня дуже везучі по життю. Удача супроводжує їх у всіх справах. Вони працьовиті і наполегливі в досягненні своїх цілей, але ліниві в побуті. У них добре серце. Не люблять, коли ними командують.

6 грудня свято Україна / фото Artur Pawlak, Pixabay

Що не можна робити 6 грудня

Якщо в день Миколи у вас попросили вибачення, то потрібно пробачити людину. Не варто в цей день таїти образи. 

У цей день заборонено заздрити іншим людям і засуджувати їх, мстити, обманювати.

Не можна займатися важкою фізичною працею.

Не можна на Миколу ходити в боржниках. По можливості поверніть усі борги та позики, інакше наступного року виникнуть проблеми з боргами.

Прикмети погоди 6 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дерева шумлять сильніше звичайного - до хуртовини і снігопаду.
  • Місяць в оточенні рожевих кілець обіцяє посилення морозу.
  • Якщо вночі ясно видно місяць, то скоро погода зіпсується.
  • Небо 6 грудня блакитне - до ясної, але морозної погоди.
  • Мокрий сніг на Миколая віщує вологий грудень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: