Києво-Печерська ікона Успіння Богородиці - у чому допомагає

Православні відзначають церковне свято 16 травня на честь однієї з головних святинь Києво-Печерської Лаври. Києво-Печерська ікона Успіння Пресвятої Богородиці дала назву всьому храму. В даний момент місцезнаходження святині невідоме, багатьма людьми вона вважається знищеною. Але віруючі продовжують молитися копіям ікони і сподіваються, що Божа Мати почує молитви.

Києво-Печерська ікона Успіння Богородиці - що за святиня і в чому допомагає

Ікона зображує земну кончину Божої Матері і вознесіння її в Царство Небесне. Ісус приймає на руки душу своєї матері. Біля голови Богородиці стоїть апостол Петро з кадилом, біля ніг - апостол Павло. Ікона виготовлена з чистого золота з додаванням діамантів.

Цій іконі моляться про благословення, захист, настановлення на правильний шлях. За переказами, цій святині молилися козаки під час облоги турками Чигирина 1677 року, і це відвело біду від Києва. Вважається, що перед Києво-Печерською іконою не можна брехати і давати неправдиві клятви.

Відео дня

Історія Києво-Печерської ікони Богородиці

Згідно з православними переказами, Богородиця сама обрала Києво-Печерський храм своєю святинею, і прислала до нього свою ікону разом з чотирма будівельниками з Константинополя. Четверо зодчих отримали ікону від Божої Матері, яка явилася до них. Вони пройшли довгий шлях до Києва і вручили святиню преподобним Антонію і Феодосію, засновникам Києво-Печерської Лаври.

Києво-Печерська ікона Успіння Богородиці знаходилася в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. За час перебування в Лаврі вона пережила кілька пожеж і катастроф і щоразу залишалася неушкодженою. У Другу світову війну під час окупації Києва святиню передали в Одеський музей, а пізніше її вивезли в Східну Пруссію. Існують відомості очевидців про те, що ікона була знищена в 1945 році.

Молитва Києво-Печерській іконі "Успіння Богородиці"

О, Пресвята і Пренепорочна Діва Богородиця, наша Печерська похвала і прикраса, покрова і заступнице, справжня Володарка обраного уділу твого; прийми наші, негідних рабів твоїх, слова молитви з вірою і любов'ю принесені перед чудотворним образом твоїм. Освяти милостиво гріховне житіє наше, просвіти його світлом покаяння, освяти нас, обтяжених скорботами багатьма, твоєю небесною радістю. Сподоби нас завжди славити Тебе в світлі і благочесті в обителі Печерській. З твоєю допомогою позбудемося ми від пороків і досягнемо вічного життя. Молимося тобі, Богородице, і засновникам Києво-Печерської Лаври Антонію і Феодосію, і всім преподобним Печерським. Єдиними устами і серцем прославляємо тебе і твого Сина, з Його Отцем і Пресвятим, Всеблагим, Животворящим і Єдиносущним його Духом на віки віків. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: