Яке церковне свято сьогодні, 16 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

16 травня православні віряни за новим церковним календарем згадують преподобного Феодора Освяченого. У народі він отримав ім'я Федір Житник. Розповідаємо про традиції, прикмети дня та яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем.

16 травня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

Після переходу Православної церкви України 2023 року на новий церковний календар дати всіх неперехідних православних свят (із фіксованою датою) змістилися на 13 днів раніше. Водночас частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

16 травня за новим стилем (29 травня - за старим) - день пам'яті преподобного Феодора Освяченого.

Феодор жив у IV столітті, в Єгипті. Він походив із багатої і знатної сім'ї, але, коли йому виповнилося 14 років, пішов із дому в монастир. Там він став учнем Пахомія Великого і дав обітницю зречення від світу.

Коли Пахомій почав будівництво Тавенніської обителі, то зробив Феодора головним, а після смерті преподобного Феодор залишився керувати монастирем, а пізніше - і всіма Фіваїдськими обителями. Феодор став першим, кого висвятили на священика в його ж обителі, тому й отримав ім'я Освячений. Преподобний прославився святістю життя і даром чудотворення.

Церковне свято 16 травня застаримстилем

16 травня за старим календарним стилем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також преподобного Феодосія Печерського.

Про що говорять прикмети на 16 травня

16 травня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 16 травня - свято Федір Житник. Вважається, що це останній термін, коли можна сіяти жито, пшеницю, жито, жито, овес і ячмінь.

За прикметами дня судять про погоду і врожай:

  • хмари швидко рухаються в одному напрямку - день буде ясний і без дощу;
  • грім чути в цей день - урожай буде багатим;
  • зацвіла горобина - до тепла;
  • сонце припікає - літо теж буде спекотним.

Якщо на водоймах з'явилися пелюстки латаття - заморозків уже не буде.

Що не можна робити 16 травня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лихословити, лаятися, відмовляти в допомозі, заздрити.

У народі день вважається одним із найнещасливіших у році, тому повір'я радять 16 травня бути гранично обережним у всьому.

Що можна робити 16 травня

У преподобного Феодора просять здоров'я і одужання, до святого звертаються, щоб допоміг позбутися головного болю. Також моляться про гарний урожай, особливо злакових.

Цього дня можна і потрібно попрацювати на ділянці або дачі - садити, полоти, поливати. Раніше ми розповідали, що посадити на городі до кінця травня. Наші предки 16 травня ставили на стіл гречану, ячмінну або пшоняну кашу - щоб у домі був достаток і благополуччя. Також збирали квіти горобини, з якими потім готували чай.

16 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Георгій, Єфрем, Касьян, Лаврентій, Федір, Модест, Муза, а також Петро, Тимофій.

Раніше ми публікували православний календар на травень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: