Якого числа Китайський Новий рік / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Новий рік у Китаї та інших країнах Східної Азії відзначають не наприкінці грудня, а щоразу - в різний час. І кожен рік проходить під заступництвом свого символу. Чому Китайський новий рік 10 лютого, і чим його святкування відрізняється від нашого - читайте нижче.

Коли китайський Новий рік настане у 2024-му

Дата китайського Нового року залежить від місячних циклів - початок нового року випадає на другий молодик після зимового сонцестояння. У 2024 році китайський Новий рік настане 10 лютого, тобто, зустрічати його потрібно в ніч із 9-го на 10-те число.

Цікаво, що святкують це торжество китайці не один день. Скільки триває китайський Новий рік? Не багато і не мало - два тижні, а якщо точніше, то 15 днів. Тобто, почнуть відзначати Новий рік 10 лютого, а закінчать - 24-го. І так: через різницю в літочисленнях у Китаї зустрічатимуть не 2024-й, а 4721-й рік.

Відео дня

Чий буде Новий рік за китайським календарем у 2024-му

За традицією у кожного року в Китаї є свій символ. У 2024 році це - Зелений Дерев'яний Дракон, єдина міфологічна тварина в усьому зодіакальному колі, а також символ духовності та мудрості в Китаї.

Існує легенда, за якою в Стародавньому Китаї Нефритовий Імператор наказав звірам прийти до палацу. Той, хто добереться - отримає рік під своє заступництво. Дракон, звісно ж, мав прийти першим - що йому варто змахнути кілька разів крилами. Але дорогою він побачив, що від посухи гине врожай у селян. Він піднявся в небо і нагнав хмар - пішов дощ і це врятувало людей від голоду. Ну а сам Дракон прилетів до палацу вже п'ятим. Тепер кожен п'ятий рік у 12-річному циклі - це рік Дракона.

Китайський Новий рік - традиції святкування

Вважається, що якщо дотримуватися новорічних традицій, то можна привернути у своє життя благополуччя, достаток і гармонію. Самі китайці досить серйозно ставляться до традицій і вірять у прикмети.

Дракон у китайців - символ імператорів. Він любить все красиве, багате і вишукане, тому потрібно постаратися йому догодити.

Отже, як зустрічати китайський Новий рік:

  • зробити прибирання напередодні свята - щоб очистити простір від негативу;
  • прикрасити дім червоним кольором - у Китаї він вважається кольором благополуччя і щастя, а також відлякує зле чудовисько, яке за легендою з'являється на Новий рік;
  • використовувати червоний, а також зелений і золотий в одязі та декорі новорічного столу - Дракон їх теж любить; 
  • на новорічний стіл потрібно поставити страви з риби - це символ достатку і багатства, а також можна самим приготувати пельмені - у Китаї, приміром, усією сім'єю ліплять традиційні цзяоцзи;
  • дарувати на Новий рік у Китаї заведено хунбао - це традиційні червоні конверти з грошима. 

Деякі новорічні китайські традиції не відрізняються від наших: наприклад, перед Новим роком потрібно віддати всі борги і примиритися з ворогами. На саме свято сім'ї з'їжджаються з усіх куточків країни, і в перші дні святкувань ходять у гості одна до одної, а кожного, хто зайде в дім, пригощають традиційними рисовими пирогами. Також традиційний атрибут свята - мандарини, вони символізують фінансове благополуччя. Приходячи в дім, заведено дарувати господарям по два помаранчевих фрукти - парне число знаменує зв'язок і гармонію в сім'ї, а у відповідь гість теж отримує пару цитрусів. 

Що не можна робити на Новий рік у Китаї

Одне з найулюбленіших китайських свят має і низку заборон:

  • не можна стригтися і підстригати нігті, ба більше, краще навіть і не мити голову - щоб не відрізати і не змити багатство в новому році.
  • не слід виносити сміття у свято - можна винести з дому щастя;
  • не можна надягати на китайський Новий рік одяг білого і синього кольору - вони можуть накликати біду.

Вірити чи ні цим прикметам - вирішувати вам, але самі китайці шанують традиції і намагаються дотримуватися правил, щоб у новому році все пішло, як потрібно.

Вас также могут заинтересовать новости: