Народне свято 5 лютого / фото УНІАН (Андрій Горб)

Сьогодні православні віруючі відзначають церковне свято 5 лютого - день пам'яті святого Климента і учня його Агафангела. У народному календарі дата відома, як "Агафій напівхлібник".

Сталося це через те, що 5 лютого селяни перевіряли свої залишки хліба і розуміли, чи вистачить їх до весни. Вважалося, що і для людей, і для худоби повинна залишитися половина запасів, заготовлених восени. Якщо виходило менше - сім'ю міг наздогнати голод.

Читайте такожІменинники 5 лютого - у кого сьогодні День ангела і як назвати дитинуСлов'яни вірили, що в цей день святі ходять по землі слідом за ангелами, саме тому в будинок запрошували мандрівників, пригощали їх хлібом-сіллю, щоб знайти благословення.

Відео дня

Господині 5 лютого пекли пиріг з куркою - рецепт якого у кожної жінки був своїм. Вся сім'я повинна була з'їсти хоча б по шматочку частування, а залишки віддати худобі. Такий нехитрий ритуал проводили, щоб сім'я жила в здоров'ї і достатку.

Народні прикмети 5 лютого

У цей день люди особливо пильно стежили за птахами. Якщо кури або гуси купалися в снігу, це означало наближення хуртовини. Існували й інші прикмети:

  • багато снігу на вулиці - цього року буде хороший урожай хліба;
  • білки скачуть по деревах - чекати відлиги;
  • яка погода в першій половині дня - такою вона буде і в січні наступного року.

Слов'яни вірили, що людина, народжена 5 лютого, буде багато працювати в житті. Проживе її довго і щасливо, але схильна до хвороб, тому їй потрібен камінь-оберіг. 

Раніше ми розповідали, який камінь потрібен для грошей - корисна інформація для тих, хто хоче поліпшити матеріальне становище.

Що не можна робити 5 лютого

Згідно з народними повір'ями, в цю дату не можна дивитися на падаючі зірки. Наші предки вірили, що людина, яка порушить заборону, накличе на себе або своїх родичів швидку смерть. Скупитися теж не рекомендується, інакше ви скоро самі будете мати потребу в тих речах, яких пошкодували для інших. Лінь 5 лютого призведе до нещасть і краху у всіх значущих для вас сферах життя.

Вас також можуть зацікавити новини: