Яке народне свято 15 травня / фото ua.depositphotos.com

Православні віруючі відзначають церковне свято 15 травня на честь князів Київської Русі Бориса і Гліба, синів Володимира Великого. Наші предки присвячували цей день посіву пшениці та жита. Існувала приказка про цей день: "Борис і Гліб сіють хліб". Перед посівними роботами вголос читалася сильна молитва для гарного врожаю, а під час самої роботи мовчали.

Під час посівної наші предки по черзі допомагали засівати ділянку кожному родичу по черзі. Після роботи на полі всією сім'єю збиралися за святковою вечерею. На стіл ставили кашу і сало, а також свіжоспечений хліб, щоб налаштувати себе на хороший урожай зерна.

День Бориса і Гліба називають солов'їним святом. Приблизно з середини травня починають активно співати солов'ї. Щасливою прикметою вважалося, якщо ці птахи оселилися біля дому - отже, в ньому завжди будуть щастя та взаєморозуміння.

Відео дня

15 травня здавна вважається вдалим для будь-яких фінансових справ, продажів і торгівлі. Часто в цю дату наші предки влаштовували ярмарки, щоб вигідно продати літні речі і садово-городній інвентар.

Народжені 15 травня люди володіють музичним слухом і красивим голосом. Вони дуже винахідливі і можуть знайти вихід з найскладнішої ситуації. У них хороша інтуїція, але також їм властива деяка наївність. Вони часто дають другий шанс людям, які цього не заслуговують.

Що не можна робити 15 травня

Не можна сьогодні перераховувати гроші - це погана прикмета, яка обіцяє безгрошів'я. Також не можна залишати гаманець зовсім порожнім, без монет і купюр.

Невдалий день для весілля і вінчання. Краще перенести церемонію, щоб у шлюбі не було проблем.

В середині травня у риб починається нерест. Не можна ловити рибу в цей день, інакше нашкодите екосистемі річки.

Прикмети погоди 15 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо 15 травня різко похолодало, то до кінця травня будуть часті перепади температури.
  • Соловей всю ніч співає - до гарної погоди, а якщо замовк, то можлива гроза.
  • Бджоли відлітають далеко від вулика - до погожої погоди.
  • Черемха зацвіла - скоро настане спека.
  • Якщо качки плавають з пташенятами, то морозів не буде.
  • Гроза 15 травня віщує багатий урожай хліба і овочів в цьому році.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: